Forró a helyzet Egyiptomban

2013. augusztus 17., szombat, Világfigyelő

Összecsaptak a rendőrök és a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet hívei a kairói Ramszesz téren tegnap délután, az összetűzésekben esti jelentések szerint legalább hetvenen meghaltak és rengetegen megsebesültek.
 

Szemtanúk szerint a sebesültek tucatjait robogókon és kerékpárokon szállították el a térről civilek, nyugati tudósítók sok lőtt sebet és halottat láttak. A téren mintegy húszezer ember gyűlt össze a Muzulmán Testvériség felhí­vására a péntekre meghirdetett „harag napján”. A tüntetők Mohamed Murszi elmozdítása miatt tiltakoznak, az államfőt a hadsereg július 3-án fosztotta meg tisztségétől. Kairó elővárosaiból a déli ima után tömegek indultak meg a belváros felé azt skandálva, hogy le a katonai uralommal. A BBC tudósítása szerint a téren a tüntetők megtámadtak egy rendőrőrsöt. A CNN arról számolt be, hogy Kairó belvárosa felett katonai helikopterek köröztek, és géppuskák hangját is hallani lehetett. A tévéfelvételek szerint a tüntetők között fegyveresek is voltak.
A hatóságok felhatalmazták a rendőröket, hogy éleslőszert használjanak, és figyelmeztették a lakosságot, hogy „a rend védelmezői elleni bármilyen támadási kísérletet a leghatározottabban vissza fognak verni”. A rendőrök négy iszlamistát megöltek az ország északi részén található Iszmáilíja városában. Az egyiptomi ál­lami média szerint egy kairói ellenőrző ponton egy rendőr tűzpárbajban életét vesztette.
Hivatalos adatok szerint legalább 638 ember vesztette életét a rendőrség és az iszlamisták közötti összecsapásokban szerda óta. Az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kor­mányfő hadsereg általi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. Murszit a hadsereg július 3-án távolította el, miután a Mubarak elleni tüntetések során híressé vált Tahrír téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek.
Az egyiptomi válság miatt az Európai Unió kül­ügyminiszteri szintű tanácskozásának mielőbbi összehívását szorgalmazza a francia elnök és a német kancellár. François Hollande és Angela Merkel telefonon egyeztetett az egyiptomi eseményekről. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Hollande és Merkel az erőszak azonnali beszüntetésére szólítja fel az egyiptomi feleket. Az egyiptomi hatóságok fellépését keményen bírálta Barack Obama amerikai elnök is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 818
szavazógép
2013-08-17: Világfigyelő - :

A kisiskolák megmentéséért

Össztársadalmi fellépést szorgalmaz a szlovákiai kisiskolák megmentéséért a Magyar Közösség Pártja, amely a cél érdekében közös érdekérvényesítő tanácskozásra hívta meg a Most–Híd magyar–szlovák vegyes pártot, valamint az érintett szakmai és civil szervezetek képviselőit.
2013-08-17: Közélet - Farkas Réka:

Helyi népszavazások a régiósításról

Helyi népszavazásokat kezdeményez az RMDSZ, a székelyföldi és partiumi helyi önkormányzatok írnák ki a referendumot, mely során arról mondhatnak véleményt a polgárok, hogy milyen közigazgatási régióhoz tartozzék településük – jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap Sepsibesenyőn az V. Háromszéki Szabadegyetemen. Székelyföldön párhuzamosan két népszavazást tartanának, a másodikkal a magyar nyelv hivatalossá tételét kérhetik majd a véleménynyilvánítók – egészítette ki az elnök szavait Antal Árpád, Sepsi­szent­györgy RMDSZ-es polgármestere.