Veszélyesek az öregedő, de termékeny férfiak

2008. február 7., csütörtök, Család

A Psychology Today magazin érdekes kutatásokról számolt be, melyek szerint a legnagyobb veszélyt a társadalomra nem a terméketlenség, hanem a termékeny, de öregedő férfiak jelentik. Ugyanis nekik is van biológiai órájuk, de ez nem leketyeg, mint a nőké, hanem elromlik.

Ötvenen felül egy férfi spermáinak minősége és a DNS átörökítésének folyamata olyan mértékben silányul, hogy a kutatók arra a következtetésre jutottak, a rendellenességgel született csecsemők számának ugrásszerű növekedéséért egyáltalán nem a nőket érő környezeti tényezők a felelősek. Mert a nők már régóta tudják, az egészséges és aktív életmód elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges gyermekük szülessen. De a férfiak úgy képzelik, spermáik mindig frissen, új lappal termelődnek millió számra. Így ők szabadon ehetnek, ihatnak és cigarettázhatnak anélkül, hogy az életmódjuk esetleg kihatással lenne utódnemzési képességeikre.

De a probléma pont itt keresendő, mert a férfiszervezetnek minden ejakuláció után spermák millióit kell újratermelnie. Minél többször ejakulál egy férfi az életében, annál nagyobb az esélye annak, hogy a sperma-előállításba és a DNS-másolásba hiba csúszik. Amíg egy nőnek az ötvenes éveire leáll az utódnemző képessége, addig a férfiak sokkal hosszabb és fokozatosabb leépülésen és romláson mennek keresztül. A kor előrehaladtával a DNS-másolási folyamat a testükben egyre kevésbé hatékonyan és pontosan működik, egyre több hibás spermát termelnek, és ha még mindig gyermeket akarnak, egyre nagyobb az esélyük arra, hogy beteg utódjuk szülessen.

Új kutatások tucatjai az USA-ból, Izraelből és Európából szinte egyforma eredményekkel alátámasztani látszanak ezt. És az eredmények szerint ezt a leépülési tényezőt igen komolyan kell vennünk. A korosodó spermák olyan betegségeket okozhatnak az utódoknak, mint az autizmus, skizofrénia vagy a rák, és minél idősebb a férfi, annál nagyobb a kockázat, mert a kor előrehaladtával egyre több töredezett DNS-t hordozó spermát termel a szervezete.

A legzavaróbb eredménye ezeknek a kutatásoknak azonban mégsem a komoly genetikai károsultság, mert ezek többsége általában még mindig vetéléssel, meddőséggel vagy méhen belüli elhalással jár, és a betegségben szenvedő emberek sem képesek utódnemzésre. A kutatók inkább attól félnek, hogy a kisebb genetikai elváltozásokat hordozó spermák okoznak nagyobb gondot. Mert ezek mind megtermékenyítésre képesek. És az elváltozások sokszor nem láthatók azonnal, csak az utódok felnőtté válása után, és így nem is egyértelműen köthetőek össze a jelenséggel és a hibás génekkel. De a hiba generációról generációra öröklődik majd, egyre komolyabb elváltozásokat okozva.

Így, amikor azon gondolkozunk, hogy későbbre halasztjuk a gyermekvállalás éveit, mert tökéletes körülményeket szeretnénk teremteni ahhoz, hogy gyermekeinket felneveljük, valójában egyre nagyobb esélyt adunk arra, hogy maga a gyermekünk legyen kevésbé tökéletes. És ez mindenképpen elgondolkoztató.

(Krisztina O’Brien, hvg.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-07: Család - x:

Férjek és édesapák lelkinapja

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának Családpasztorációs szolgálata férjek és édesapák részére találkozót szervez február 15—16-án a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban.
2008-02-07: Család - x:

Farsangfarka, böjt eleje

A farsang utolsó harmadfél hete egykor már a böjti előkészület időszaka volt, a régi kifejezés szerint böjtelő. Mivel ez leginkább februárra esik, innen a hónap régi elnevezése: böjt elé hava, böjtelő, majd márciusnak böjt más (második) hava, másként böjtmás.