Az év madara

2008. február 9., szombat, Magazin

A Magyar Madártani Egyesület 27 éve jelöli ki az év madarát. 2008 madara a kanalasgém. A faj kiválasztása annak veszélyeztetettsége, állománycsökkenése, a populáció sérülékenysége és hasonló szempontok alapján történik.

Célja a gyakorlati madárvédelem és annak népszerűsítése. A kanalasgém fehér tollazatú madár, csőrének vége kanálszerűen kiszélesedik, nevét is innen kapta. Neve ellenére nem a gémfélék családjába tartozik, nyakát repülés közben nem begörbítve tartja, mint a gémek, hanem egyenesen, mint a gólyák, így megkülönböztetni is könnyű a szintén fehér és méretben is azonos nagy kócsagtól. A kanalasgémek árterületek, nádasok fészkelő madara. Gallyakból, nádból épített fészkükbe átlagban három fehér tojást tojnak. Mindkét szülő részt vesz a kotlásban, és a fiókák nevelésében. A fiókák négyhetes korukban a fészekből szétmászkálnak, majd nyolchetes koruk tájékán elhagyják a gémtelepet, sekély vizekben, csapatokban más vízimadarakkal közösen táplálkoznak. Csőrüket nyitva tartva, a vízben jobbra-balra mozgatják táplálék reményében, ami puhatestűekből, halakból, piócákból, rákokból, békalárvákból, kétéltűekből áll. Vonuló madár, a telet a Földközi-tenger medencéjé­ben, Afrikában tölti. Hazánkban a Duna-deltában él, nálunk a vonulás során figyelhetjük meg véletlenszerűen. Fokozottan védett madár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-09: Magazin - x:

Sepsireform Egyesület (Civil híradó)

Alakulás éve: 2001
Tevékenységi terület: jog, emberjog és kisebbségvédelem
Küldetés: polgári érdekeink képviselete
2008-02-09: Magazin - x:

A társadalom padlásterében

Vári Zsolt festőművész egyik alkotása. Neki ,,szerencséje" volt, intézetben nevelkedett, tanára felfigyelt tehetségére, majd olyan személyiségek irányítgatták a pályán, mint Sík Ferenc rendező és Hubay Miklós drámaíró...
Magyarországon a romák művészeti tárlatot kapnak ölelés helyett címmel közölt cikket a The New York Times, amely a roma kisebbség elszigetelt, megtűrt helyzetéről, a cigány felzárkóztatás eredménytelenségéről írt.