Baróton nem emelnek adót

2008. február 12., kedd, Közélet

Rácz Gábor felsőrákosi független képviselő ellenzése és az RMDSZ voksai elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a baróti városi tanács idén ne növelje az adókat és illetékeket. Ez azt jelenti, hogy a város költségvetése 130 000 lejjel lesz kisebb, de nem kapnak kedvezményt a vállalkozók sem, akik még a tavasz folyamán eleget tennének kötelezettségeiknek.

Nagy István polgármester előterjesztésében arra kérte a képviselőket, hogy ne változtassák választási kampánnyá a határozattervezet megszavazását, a város igényei megnőttek, s azokra pénzalapokat kell találni. ,,Csak a pályázatokkal vállalt kötelezettségeink 1,65 millió lejt tesznek ki. Pénz kell a városi vízhálózat felújítására, az állami tömbházak önré­széhez, az ifjúsági központ kialakításához, a fejlesztési stratégia elkészítéséhez, a házi betegellátásra és az iskolaépítésre is. És még nem szóltam arról, hogy idén két részletben összesen 9,6 százalékkal emelkedik az alkalmazottak fizetése. Pénzre lesz szükségünk, mert megtörténhet, hogy az év második felében nem tudunk fizetést osztani" — érvelt Nagy István.

Rácz Gábor tanácstag elmondta: nem tartja méltányosnak, hogy a felsőrákosi, köpeci, bibarcfalvi, miklósvári vagy bodosi polgár csak azért fizessen többet, mint a vargyasi vagy bardoci, mert közigazgatásilag éppen Baróthoz tartozik, ezért ő nem támogatja az előterjesztett határozattervezetet. Buksa Irén véleménye szerint nem érett meg a baróti gazdaság újabb terhek elviselésére.

Dimény László okfejtése szerint a kevesebb több lehet, hiszen a megnövekedett adókat és illetékeket nem tudnák az emberek hiánytalanul kifizetni. A polgármester javaslatát Vass Csilla támogatta. Mint mondotta, a 8—14 százalék közötti növekedés nem járna drasztikus következményekkel a lakosságra nézve. Számításai szerint egy felsőrákosi háztulajdonos három lejjel, egy Dacia tulajdonosa hét lejjel, egy baróti tömbházlakásban élő pedig kilenc lejjel kellene hogy többet fizessen.

Szavazáskor a hét RMDSZ-es képviselő Rácz Gábor módosító javaslatát támogatta, így idén nem nőnek az adók és illetékek, viszont elmarad a vállalkozók számára javasolt kedvezmény is. Végül Nagy István azt mondta, hogy megérti a képviselők viselkedését, viszont majd azt is el kell fogadniuk, ha a költségvetés megtárgyalásakor néhány helyre sokkal kevesebb jut, mint szeretnék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 209
szavazógép
2008-02-12: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Élni azzal, mit ajánl a föld (Év elején a falugazdák)

Beszélgetés Bács Csabával, Sepsibükszád polgármesterével
A vidék altalaja felette gazdag hasznosítható ásványkincsekben. A festői táj, a falusi turizmus, a természeti kincsek értékesítése — többek között ezekre alapozhatnak a jövőben, folytatva az önállóságának negyedik évéhez közeledő község eddigi számos megvalósítását.
2008-02-12: Közélet - Albert Levente:

Szoborerdő

Tegnap délután Vetró András szobrászművész fél képtárnyi területen mutatta be plakettjeit Sepsiszentgyörgyön. Megnyitó­beszédet Vargha Mihály múzeumigazgató, Bogdán László író, Jánó Mihály művészettörténész mondott.