Év elején a falugazdákÉlni azzal, mit ajánl a föld

2008. február 12., kedd, Közélet
Beszélgetés Bács Csabával, Sepsibükszád polgármesterével

A vidék altalaja felette gazdag hasznosítható ásványkincsekben. A festői táj, a falusi turizmus, a természeti kincsek értékesítése — többek között ezekre alapozhatnak a jövőben, folytatva az önállóságának negyedik évéhez közeledő község eddigi számos megvalósítását.

— Van már arra példa az Oltfejben, hogy csoportok, sőt, magánszemélyek művelik a kőfaragást. A község mellékvállalkozásként újraindíthatná a területén, tulajdonában levő felhagyott kőbányát. Az Olt teraszában itt is nagyobb mennyiségű sóder és folyami homok rejtőzködik, melynek feltárására még nem került sor. Szinte kiaknázhatatlan a környék ásványvíztartaléka, s az Olt völgyében éppen most tárták fel a meleg borvizet. Értékesítése újabb fejlődési lehetőségeket kínál a település jövőbeni fejlesztésére. Ehhez infrastruktúra is kell.

— Dolgozunk már a község csatornahálózatán. Közel 30 milliárd régi lejes munkálatról van szó. A szerződést is aláírtuk, csupán az enyhébb tavaszi időt várjuk, hogy megkezdhessük. Él egy olyan programunk, melynek alapján befejezzük a mellékutcák feljavítását. Tavaly kezdtük meg egy modern sportterem építését, melyre már rég igény van a községben. A BauMaister cég dolgozik rajta. Közelében található az egykori apaállat-istálló. Ezt az épületet akarjuk korszerűsíteni, bővíteni. Májusra kész is kell hogy legyen. Ebben kapna helyet egy tanácskozóterem, a manzárdtérben vendégszobákat alakítunk ki. Ugyancsak itt két termet rendezünk majd be óvodacsoportoknak, a falu alsó felében, az Alszegben lakó gyerekeknek.

— Melyek a távolabbi elképzelések, tervek?

— Fel akarjuk újítani a kultúrotthon termét. Tetőzetjavítás, belső meszelés, falburkolatcsere, bútorzat felújítása, a fűtési rendszer korszerűsítése, a nyílászárók kicserélése. Az Országos Fejlesztési Programnál pályázunk. Van egy régi és egy 2004-ben részben feljavított ivóvízhálózatunk. Tervezzük ennek folytatását a Középszegben, a Gáspár és az Aprozár utcában.

— Legalább ennyire fontos a föld és az erdővagyon tulajdonjogának a rendezése. Ezzel hogy állnak?

— Az eddig beiktatott 242 kérésből sikerült 180-at megoldani. A fennmaradt 62 kérés sem azonos súlyú, számos iratcsomó hiányos, nem teljes, jogi problémák vetődtek fel az elbírálásnál. A szántóterületek 80 százalékát újramértük. Azt akarjuk, hogy a többi részét tavasszal a tulajdonosok javára intézzük el. Az erdők 90 százaléka megoldott. A többi problémát a megyei bizottság elé fogjuk tárni.

— Mi a helyzet a visszaigényelt és vitás Mikes-erdőkkel? Tudtommal az örökösök többet várnak vissza, mint amit jóváhagytak nekik.

— A Mikes család leszármazottaival perben állunk. Kettőt már megnyertünk. Ők most megtámadták a község nevére kiállított birtoklevelet, amit a megyei földosztó bizottság adott ki. Mivel a január végi tárgyaláson nem jelentek meg, a pert február 27-re halasztották.

— Nagy lehetőségeket kínálnak azok az elképzelések és pályázatok, melyeket a Csomád—Bálványos kisrégió irányzott elő erre az esztendőre és a közeljövőre.

— Tudomásom szerint anyagilag támogatja a megyei tanács a régió működését. Ez számunkra nagyon fontos. A támogatás a régi község nevére szólt, s most azon munkálkodunk, hogy ennek útját megkeressük, mert jogi rendellenességre hivatkozva megtámadta a prefektúra. Meggyőződésem, hogy ebből a régióból Bükszádnak nem szabad kimaradnia, mert lehetőségeket nyújt a község fejlesztésére. Ennek ez évi első hozadéka lesz a Csomád-hegytömb alatti Bugyogó borvízforrás szakszerű, minden elvárásnak megfelelő, uniós szintű rendezése, ugyanis a forrás mellett halad el az a turistaösvény, mely Uzonkafürdőt, Vápa várát, a községet köti össze a Szent Anna-tó övezetével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 207
szavazógép
2008-02-12: Közélet - Farkas Réka:

Minisztercserék liberális módra

Minisztercserékkel próbál kilábalni a Nemzeti Liberális Párt a kormányválságból. Teodor Meleşcanu jelenlegi honvédelmi és ideiglenes igazságügyi minisztert jelölik az igazságügyi tárca élére, a védelmi minisztériumot Radu Stroe szenátor, a hírszerző szolgálat tevékenységét felügyelő bizottság elnöke venné át. Minderről az NLP politikai bürója döntött tegnap reggel.
2008-02-12: Közélet - Hecser László:

Baróton nem emelnek adót

Rácz Gábor felsőrákosi független képviselő ellenzése és az RMDSZ voksai elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a baróti városi tanács idén ne növelje az adókat és illetékeket. Ez azt jelenti, hogy a város költségvetése 130 000 lejjel lesz kisebb, de nem kapnak kedvezményt a vállalkozók sem, akik még a tavasz folyamán eleget tennének kötelezettségeiknek.