HoltvágányonBetegen

2008. február 14., csütörtök, Család

Bármi történjék velünk életünk folyamán, végül mégis egy legyintéssel és az örök érvényű mondással nyugtázzuk: ,,Semmi baj, csak egészség legyen."

Amikor ez a menedék sincs már, úgy érezzük, elveszítettünk mindent. Sokan visszavonulnak a külvilágtól, a fizikai fájdalmat megsokszorozzák a lelki fájdalommal, az önsajnálattal, és ezzel holtvágányra juttatják életüket.

Ez rendszerint maga után vonja az egészséges emberrel szembeni kisebbrendűségi érzést, irigységet, akár gyűlöletet, és ez alól — bármilyen furcsán hangzik — legtöbbször a családtagok sem kivételek. Az érzést persze kevesen ismerik el, csak hangulatukkal, állandó panaszaikkal, cinikus megjegyzéseikkel adják a többiek tudtára sértett és ezért kivételes mivoltukat.

A betegséget senki nem kívánja magának vagy másnak, mégis, néha magunk is okozói vagyunk bajainknak. A túlhajszolt életmód, a végletekig fokozott szórakozás lassan legyengíti szervezetünket. Ilyenkor alakulhatnak ki a krónikus betegségek — pl. cukorbaj, szív- és érrendszeri problémák —, amelyekkel együtt kell élnünk.

Együtt élni, de hogyan? Ez az a pont, ahol visszafordíthatjuk a helytelen irányt, hiszen életünk minősége tőlünk is függ. A sokat emlegetett pozitív gondolkodás most is nagy segítség lehet. Tudományosan alátámasztott tény, hogy a beteg életkedve, gyógyulni akarása sokkal esélyesebbé teszi a tényleges gyógyulást.

Korunkban a tökéletes test az eszménykép, a tökéletes lélekről nemigen hallani, pedig a kettő összhangja adja az egészséget. A mesterségesen kialakított izmok, idomok, a ,,fogpasztamosoly", amit a tévé, a folyóiratok mutatnak, hamis egészségtudatot sugallnak, és a hibát is kívülről akarják javítani.

Ha változtatni akarunk felfogásunkon, hozzáállásunkon, elég a következő hasonlatra gondolunk: a düledező épületen hiába friss a vakolat, úgyis összeomlik, erősítsük meg hát az alapokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-14: Sport - x:

Újabb német aranyérem (Sílövészet)

A német válogatott nyerte — története során először — a vegyes váltók versenyét a svédországi Östersundban zajló sílövő-világbajnokságon. Másodikként a fehéroroszok, harmadikként pedig az oroszok zártak, míg a címvédő svédeknek ezúttal meg kellett elégedniük a negyedik hellyel.
2008-02-14: Család - Puskás Attila:

Jótékony agresszivitás (Ki vagyok?)

Konrad Lorenz (1903—1989), aki az állatok viselkedését számtalan könyvében és tanulmányban elemezte (1973-ban Nobel-díjjal ismerték el munkásságát), gyakran hivatkozott az ember és az emberszabású majmok szembetűnően hasonló viselkedésére.