Ki vagyok?Jótékony agresszivitás

2008. február 14., csütörtök, Család

Konrad Lorenz (1903—1989), aki az állatok viselkedését számtalan könyvében és tanulmányban elemezte (1973-ban Nobel-díjjal ismerték el munkásságát), gyakran hivatkozott az ember és az emberszabású majmok szembetűnően hasonló viselkedésére.

Különösen kisgyermek korúaknál talált erre számos példát. Napjainkban a pszichológusok gyakran idézik Lorenz észrevételeit a gyermeki agresszió kapcsán, amelyet egybevetnek a szülői agresszivitással, és e két indulat találkozásánál előrevetítik a lehetséges végkifejletet.

Miről van szó? A kisgyerek — nagyjából óvodás-, illetve iskoláskorig — a rendezett életvitelű családokban (Egek! Hány van ilyen?!) folyamatosan szülői, leginkább anyai irányítás alatt fejlődik. Ez az irányítás korántsem zökkenőmentes. A harag, a düh mindkét irányból feltámadhat. Eme tiltó-tiltakozó, ellenző-elutasító érzelmek hangvételben, mozdulatokban, a büntetés, illetve az ez elleni tiltakozások jelzik a családi agressziót. Ha ez a szülőben a ,,nagyot", az ,,erőset", ,,védelmezőt" látó és elváró kisgyermekben a dac, a ,,szófogadatlanság" jelenségét erősíti, s ezt a maga módján ki is fejezi (sírással, hisztizéssel, szótlan bojkottal, a nagyihoz meneküléssel stb.), akkor gyermeki ,,agresszió"-ról beszélünk, s ez nem okvetlenül negatív jelenség! Mint ahogy a szülői ,,agresszió" sem az, hiszen a szocializálódás egyezményes kereteit közvetíti tiltásával-megengedésével.

Hogy a büntetéstől tartósan megszabaduljon, a gyermek megtanulja: az erősebbel nincs értelme szembeszállni. De ez csak látszat. Az elfojtott indulatú gyermekből alakul ki az agresszív, lázadó, hirtelen haragú felnőtt. Az az embertípus, akit ,,bicikliző"-nek nevez a köztudat: felfelé sunyin megalázkodó, lefelé (beosztottjai felé, a gyengék felé) rúg. Utat enged felgyülemlett indulatainak.

Ha a gyermek ösztönös agresszivitását a kényeztető ,,jósággal" semlegesítették, kialakulhat az a ragaszkodó szülő-gyermek kapcsolat, amelynek kellemetlen következménye a gyámoltalanság, az elbizonytalanodott és magányos felnőtt, akinél anyakomplexusa ily módon jelentkezik, és olykor a végtelenségig vitt önzés, társtalanság, de akár önnön értékét (a kényeztetés, túlértékelés hatása!) nagyobbra tartó arrogancia másokkal szemben.

Tehát: a gyermeki ,,agresszió" az egyéniség formálódásának a kezdeti jele, értékes tulajdonság, de nem kevésbé az a szülői is, amely a társadalom realitásait közvetíti gyermeke felé, olykor ekképpen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-14: Család - Jártó Kocsis Edit:

Betegen (Holtvágányon)

Bármi történjék velünk életünk folyamán, végül mégis egy legyintéssel és az örök érvényű mondással nyugtázzuk: ,,Semmi baj, csak egészség legyen."
2008-02-14: Család - Bernád Ilona:

Népi immunerősítő módszerek (Gyógyítónk a természet)

(folytatás január 31-i számunkból)
Udvarhelyszéki adatközlőnk elmondása szerint családja a napot gyümölccsel kezdi. Reggel éhgyomorra azért ajánlott a gyümölcs, mert az üres gyomornyálkahártyán keresztül a gyümölcscukrok, vitaminok, ásványi elemek, nyomelemek gyorsan, akadály nélkül felszívódnak, míg ha szilárd étellel társítjuk őket, a bélben erjedés indul meg, rothadó gázok keletkeznek, amelyek puffadást, rossz közérzetet okoznak. Egyetlen kivétel az alma, de erről majd külön szólunk.