Szempöl

2008. február 16., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Nem mondhatjuk, hogy Sepsiszentgyörgynek gyenge a zenei világa, hiszen minőségi blues-, dzsessz-, rock-, népzeneegyüttesek, kiváló muzsikosok gazdagítják.

Sok együttes viszi külföldre városunk hírét, és bizony mindenhonnan sikerekkel térnek haza. Nyugodtan, nagyképűség nélkül mondhatjuk, hogy zenekultúránkkal kiemelkedünk a többi erdélyi kisváros közül. Bizony, fiatal zenészekben sem szűkölködünk, s mivel a lehetőségek adottak, sokan együttesekbe tömörülve próbálkoznak. Az igazat megvallva, nagyon vártam már a sok rock-, könnyűzene-együttes után, hogy alakuljon egy banda, amely eredeti műfajötlettel hoz újat Szentgyörgy zenekarneváljába. Ez a hat srác bizony alkotott valamit, ami számomra kiteljesítette a felhozatalt.

Hunival, az együttes ütősével beszélgetve megtudtam, hogy körülbelül háromnegyed éve alakultak: ,,Megnyílt a Szimpla, a fiatalok körében Szentgyörgy közkedvelt kocsmája, és Győző, a főnök megkérdezte, nincs-e együttesünk. Mi mondtuk, hogy nincsen, de két nap múlva lesz. Így két napra rá felléptünk a Szimplában."

Így aztán első fellépésük sikere láttán eldöntötték, hogy tovább zenélnek, ami szerintem nagyon helyes döntés volt. A sok próba az új gitárossal, majd a keresztelő, mióta az együttes a Szempöl névre hallgat, meg hát a myspace (szempol.myspace.com) meghozta gyümölcsét... A legények két demódaluk felvétele után máris Budapesten, a Szimplába csöppenve őrjítették a népet. Aztán azóta a Jobbkán, Ecpecc, Pálkatapéter gyerekdalok feldolgozásaival hódítottak már Kolozsváron, Bukarestben is arattak. És hát hűek maradva a szentgyörgyi Szimplához s rajongóikhoz, itthon is tiszteletüket tették. Megemlítendő, hogy a Popsuli rádiós tehetségkutató versenyen negyedik helyezettek lettek, amit eredeti ötletüknek köszönhetnek.

Hogy mit várhatunk a jövőben az együttestől? Huni erről csak annyit mondott, hogy: meglepetés!.. De hozzátette, hogy nyáron fesztiválozni készülnek, és remélik, reméljük, ott lesznek minden erdélyi és külföldi rendezvényen.

Műfajuk a folk és a drum’n’base között mozog, de erre is csak ennyit kaptam válaszul tőlük: ,,Mindenki hallgassa meg, és döntse el, mi az, mert mi nem tudjuk." Bármi legyen is az, Szentgyörgy újra bizonyította, hogy a mi kis városunk soha nem fogy ki fantáziadús, tehetséges fiatalokból.

Ferencz Áron

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-16: Kovakő - diákmelléklet - x:

Mikes kontra Mikó (Iskolákról tanárszemmel)

Az iskolák jelenlegi helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Andrei Mihályt, a Mikes Kelemen Főgimnázium közgazdaságtan szakos tanárát, valamint Fekete Beátát kérdeztük, aki a Székely Mikó Kollégiumban németet tanít.
2008-02-16: Kovakő - diákmelléklet - x:

Az ifjú turulmadár

Január közepén tartották a Turulmadár Ifjúsági Iroda pályázatíró és stratégiakidolgozó képzését, amelyet a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezett segítségnyújtásként a három szervezet — Erdélyi Magyar Ifjak, Sepsiszentgyörgyi Dávid Ferenc Ifjú­sági Egylet és a 115-ös számú Bö­löni Farkas Sándor Cserkészcsapat — tevékenységeinek összehangolására.