Brazil film kapta az Aranymedvét

2008. február 19., kedd, Magazin

A görög származású francia rendező, Costa-Gavras által vezetett nemzetközi zsűri a brazil Elit osztag (Tropa de elite) című filmet részesítette a legnagyobb elismerésben az 58. Berlinalen.

A Josá Padilha rendezte alkotás a kábítószer-maffia elleni könyörtelen harcot és ennek keretében a katonai rendőrség egyik különleges egységének tevékenységét mutatja be. A zsűri Ezüstmedve-díját Errol Morris amerikai dokumentumfilm-rendezőnek ítélte oda az Előírt eljárás (Standard Operating Procedure) című filmért, amelyben a Bagdad melletti Abu Graib amerikai börtönben elkövetett atrocitások nyomán kirobbant botrányt elemzi. Az amerikai Paul Thomas Anderson kapta a legjobb rendezőnek járó Ezüstmedvét, a zsűri a Vérző olaj (There will be Blood) című filmért részesítette elismerésben. A századforduló idején játszódó alkotás Upton Sinclair Olaj című regényének felhasználásával készült, s egy kaliforniai család, egyben az olaj, a hatalom és a végzet történetét mutatja be. A legjobb női alakítás díja a brit Sally Hawkinsnek jutott. Hawkins Mike Leigh Könnyelmű (Happy-Go-Lucky) című alkotásának hősnőjeként érdemelte ki a díjat. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az iráni Reza Nadzsi kapta Madzsid Madzsidi Verebek dala című filmjében játszott szerepéért. A rövidfilmszekcióban Bogdan Mustaţă rendező Călin Mitulescu forgatókönyve alapján készített, O zi bună de plajă (Jó strandidő van) című tízperces filmje kapta az Aranymedvét. A film három kiskorú bűnözőről szól, aki ellop egy furgont, elrabol egy TIR-sofőrt és egy prostituáltat, s egy elhagyatott strandra viszi őket. A három szereplőt a kiskorúak börtönéből, illetve árvaházból ,,kölcsönözték" a filmezés idejére, a két felnőttet hivatásos színészek játsszák.

Minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés az idei berlini nemzetközi filmfesztiválon. Vasárnapi adatok szerint a filmvilág egyik legtekintélyesebb seregszemléjének tizenegy napján 230 000 jegy kelt el, ami rekordnak számít a Berlinalék csaknem hat évtizedes történetében. További rekord, hogy a fesztiválon eddig még soha nem vetítettek annyi filmet, mint most ― csaknem négyszázat ―, s még soha nem érkezett annyi világsztár a német fővárosba, mint idén. A szakmai közönség több mint húszezer fős volt, köztük 4200 akkreditált újságíró. Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója joggal mondta, hogy a mostani az eddigi legnagyobb Berlinale volt, tele energiával, valamint tele zenével ― nem véletlenül a Rolling Stones együttesről szóló Shine a Light című film volt a nyitóprodukció. Vasárnapi értékelések szerint az idei Berlinale a zene mellett a politikailag motivált filmek diadala volt. Szakértők ezzel magyarázták, hogy minden előzetes várakozásra rácáfolva egy mélyen politikai tartalmú brazil film kapta az idei fődíjat. Az idézett szakértők szerint a ,,politikumról" tanúskodott a nemzetközi zsűri döntése idén a különdíjjal kapcsolatban is. Erről Morris Oscar-díjas ― s most ezüstmedvés ― amerikai rendező amúgy ,,Berlinale-történelmet" írt, a fesztivál csaknem hat évtizedes történetében először fordult elő, hogy egy dokumentumfilm bekerült a hivatalos versenyprogramba.

Minden meglepetés ellenére az idei Berlinale csak öregbítette a berlini filmfesztivál évről évre növekvő hírnevét. Nem véletlenül vélekedtek úgy a filmszakma tekintélyei: Cannes után Berlin a második helyre jött fel. S még vannak tartalékai. A házigazda rendezők számára az egyetlen üröm csupán az, hogy a német filmszakma ezúttal nem volt a befutók között. Még Doris Dörrie ,,titkos esélyesnek" tartott Cseresznyevirágok — Hanami filmje sem.

Pietsch Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-19: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy az árkosi
SZÁSZ JÓZSEFNÉ
BÁCS ANNA
életének 87. évében elhunyt.
Temetése 2008. február 20-án 14 órakor lesz a családi háztól az árkosi temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4204209
2008-02-19: Magazin - x:

Együtt ünnepelték hetvenedik születésnapjukat

A filmművészet két jelentős személyisége, Szabó István és a cseh Jirí Menzel tegnap együtt ünnepelte hetvenedik születésnapját Budapesten az Örökmozgó Filmmúzeumban.