Ember és gép egyesül?

2008. február 20., szerda, Magazin

Ember és gép 2029-re egyesül, vagyis ekkorra lehetségessé válik, hogy az emberek agyában apró robotok működjenek, amelyek növelik az észbeli képességeket, és védik az egészséget — állítja Raymond Kurzweil amerikai feltaláló és futurista.

Kurzweil szerint már most is azon a szinten állunk, hogy képességeinket gépekkel tágítjuk ki, az ember és gép összeolvadása pusztán ennek a tendenciának a folytatódása lesz. A tudós rámutatott, hogy az úgynevezett nanobotok (nanotechnológiával létrehozott parányi robotok) majd okosabbá tesznek bennünket, javítják emlékezőképességünket, és automatikusan eljuttathatnak bennünket virtuális valóságokba.

Kurzweil azon tizennyolc befolyásos gondolkodó egyike, akiket arra kért fel az amerikai mérnöki akadémia, hogy nevezzék meg az emberiség előtt álló technológiai kihívásokat a 21. században. E szakértői bizottság tagja Larry Page, a Google keresőprogram egyik kifejlesztője és Craig Venter, a génkutatás egyik úttörője is. A tizennégy technológiai kihívást az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség éves tanácskozásán hirdették ki a hét végén Bostonban. Ezek a következők: a napenergia hatékony felhasználása; energiatermelés magfúzióval; a szén-dioxid-megkötés, -tárolás megoldása; a nitrogénkör forgásának segítése; tiszta víz biztosítása; az agy működésének ,,visszafejtése"; az atomterror megakadályozása; a kibertér kiépítése; a virtuális valóságok fejlesztése; a városi infrastruktúra javítása; az egészségügyi informatika fejlesztése; jobb gyógyszerek létrehozása; személyre szabott tanulási módszerek kidolgozása; a természetben rejlő új lehetőségek felkutatása.

,,Ezeknek a kihívásoknak a leküzdése teljesen megváltoztatja a világot" — vélte Charles Vest, az amerikai Nemzeti Mérnöki Akadémia elnöke.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a kihívások között szerepelnek olyan témák, mint az egészség vagy az életöröm, amelyek lényegesek a virágzó emberiség számára. A legfontosabb kihívás az emberiség jövőjének biztosítása. ,,A Föld olyan bolygó, amelynek forrásai korlátozottak, és a növekvő lakosság olyan ütemben fogyasztja őket, amely tarthatatlan" — vélik a szakértők, akik szerint új energiaforrásokat kell kifejleszteni oly módon, hogy közben visszafordítsák a környezetromlást. Anélkül, hogy a kihívásokat rangsorolta volna, William Perry, a szakértői bizottság elnöke a megfizethető napenergiát és a nukleáris fúzió beható ismeretét említette mint két olyan célt, amelyet szerinte öt-tíz éven belül el lehet érni. ,,A fúzió utáni kutatás elérte a mérnökök leleményességének határát, de az ígéretes eredmények arra engednek következtetni, hogy a fúziós energiagyártás célja tíz éven belül elérhető" — így Perry. Hozzátette: Még ha számításba is vesszük ezeket a sikereket, kevéssé valószínű, hogy a fosszilis energiahordozókat rövid távon sikerül felváltani.

A jelentés az akadémia honlapján (www.engineeringchallenges.org) olvasható. A látogatókat felkérik, szavazzanak arról, hogy szerintük melyik a legfontosabb kihívás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-20: Magazin - x:

Összetört Stradivarius

Éppen Stradivarijára esett David Garrett hegedűvirtuóz. Ez még karácsonykor, egy koncert után a brit fővárosban történt, ám a művész csak most, egy újabb londoni hangversenye előtt hozta nyilvánosságra.
2008-02-20: Kultúra - x:

Kovászna megye zászlója

A Kovászna Megyei Tanács
a közigazgatási döntéshozatal átláthatóságára vonatkozó 2003/52-es törvény alapján közzéteszi a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Demeter János kezdeményezését a 2003/54-es, Kovászna megye alapszabályzatának jóváhagyásáról szóló, utólag módosított határozat módosításáról és kiegészítéséről. A határozattervezet teljes szövegét, a mellékleteket, valamint az indoklást a Kovászna Megyei Tanács székhelyén függesztik ki, és 2008. február 20-tól megtekinthető a www.covasna.info.ro weboldalon is. A 2003/54-es, Kovászna megye alapszabályzatának jóváhagyásáról szóló, utólag módosított határozat módosításáról és kiegészítéséről szóló határozattervezettel kapcsolatos véleményeket, javaslatokat az érdekeltek 2008. március 20-ig írásban elküldhetik vagy letehetik a Kovászna Megyei Tanács címére vagy székhelyén.
Demeter János elnök