Összetört Stradivarius

2008. február 20., szerda, Magazin

Éppen Stradivarijára esett David Garrett hegedűvirtuóz. Ez még karácsonykor, egy koncert után a brit fővárosban történt, ám a művész csak most, egy újabb londoni hangversenye előtt hozta nyilvánosságra.

A sztár akkor törte össze a Stradivariust, amikor a fellépés után sietősen távozott a Barbican Centerből, hogy le ne késse a családi vacsorát — olvasható a BBC News hírei között. ,,A hangszertokot a vállamra akasztottam, s amikor a lépcsőn a koncerten viselt cipőmben megcsúsztam, ráestem a hegedűre, amely ripityára tört. Ez nagyon elszomorít, de úgy tűnik, hogy a hegedű megmentette az életemet" — nyilatkozta a 26 éves David Garrett, aki a hangszerét ért balesetet egy kedves barát elvesztéséhez hasonlította. Mint mondta, bizonyos hangszerek ,,nagyon jól kijönnek" a hegedűművésszel, s ő személy szerint nagyon szerette a Stradivarit.

A 290 éves hangszer a következő nyolc hónapot ,,kórházban" tölti — a javítási költségek mintegy 60 000 fontot tesznek ki. David Garrett szerint a lehető legjobb mestert szerette volna felkérni, a minőségi munka pedig megéri a költségeket, hiszen nem mindig a legalacsonyabb ár a legolcsóbb. Addig is, amíg a hegedű ,,meggyógyul", David Garrettnek felajánlottak egy másik Stradivarit: a 2,5 millió fontot (mintegy 12 millió lejt) érő hangszerrel a hegedűművész most lép fel először a londoni Barbican Hallban rendezett hangversenyen. A hegedűt Milánóból hozták a brit fővárosba, s a próba után a művész igen nagyra értékelte: ,,Ez egy csodálatos hangszer, biztos vagyok benne, hogy tökéletes lesz a hangzása a koncerten."

A német származású David Garrett csodagyerekként tűnt fel: tízéves kora előtt már szólistaként szerepelt a Londoni Filharmonikusokkal. A közelmúltban tért vissza a pódiumra. Korábban szülei akarata ellenére elvégezte a híres New York-i Juilliard Schoolt, s tanulmányait modellkedésből fedezte, fellépve a Vogue és Armani divatbemutatóin.

A San Lorenzo néven ismert összetört hegedű a cremonai mester, Antonio Stradivari hatszázötven fennmaradt hangszerének egyike. A hegedű az 1700 és 1720 közötti, Stradivari úgynevezett arany korszakából származik, ami még inkább növeli értékét. David Garrett nem árulta el, hogy hat-hét évvel ezelőtt, amikor megvásárolta a San Lorenzót, mennyit fizetett érte. Egy másik Stradivarius, a The Hammer (a Kalapács) 2006 májusában egy árverésen rekordáron, 3,54 millió dollárért (8,7 millió lej) cserélt gazdát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-20: Magazin - x:

Kivágták Sissi pálmáját

Schönbrunn pálmaháza még aligha látott ekkora médiaforgatagot: nagy számban jelentek meg hétfőn újságírók az acélból és üvegből álló épületben, hogy jelen lehessenek a 170 éves Sissi-pálma kivágásánál.
2008-02-20: Magazin - x:

Ember és gép egyesül?

Ember és gép 2029-re egyesül, vagyis ekkorra lehetségessé válik, hogy az emberek agyában apró robotok működjenek, amelyek növelik az észbeli képességeket, és védik az egészséget — állítja Raymond Kurzweil amerikai feltaláló és futurista.