Az anyanyelv megtartásáért

2008. február 21., csütörtök, Család

Ma az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ 1999-ben döntött róla, és 2000-ben ünnepelték először. Annak emlékére rendezik, hogy 1952-ben az akkor még Pakisztánhoz tartozó Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én a rendőrség összetűzött a tüntető diákokkal, és ötöt megölt közülük.

Manapság feltételezések szerint körülbelül kéthetente tűnik el egy nyelv a világon. Az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete (UNESCO) szerint a kihalás veszélye fenyegeti ebben az évszázadban a világon beszélt hatezer nyelvnek több mint a felét, miközben feltartóztathatatlanul hódít az angol.

Az uráli nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv folyamatos írásbeliségét a XI. századtól szokás számítani, bár Magyarországon 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv. Jelenleg a magyar anyanyelvűek létszámát a világon 14—15 millió körülire becsülik. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-21: Család - Puskás Attila:

Diktátorok gyermekkora (Ki vagyok?)

Tekintsünk el ezúttal azoktól a történelmi körülményektől, amelyek közismertek, s amelyek a XX. század véres színpadára szólították a század két népirtó diktátorát. Az a kérdés foglalkoztat: vajon volt Káin-jegy e két gonosztevő gyermekkorán, vagy sem? Egyáltalán meg lehet-e jósolni már gyermekkorban azt, hogy kiből ki lesz? Eddigi írásaim mintha ezt sugallnák: igenis, lehet. Vagy mégsem?
2008-02-21: Család - x:

Erős apa, erős család, erős nemzet

Szent István királyunk fiához írt intelmeiből választott mottóval — hogy méltán téged erős és igaz keresztény hitű férfinak nevezzenek — első ízben szervezte meg a férjek és édesapák találkozóját az elmúlt hét végén Csíksomlyón a gyulafehérvári főegyházmegye család-munkacsoportja, melyet Szénégető István plébános és a Kertész házaspár irányít, s amelyet tizennyolc házaspár alkot Erdély egész területéről.