Ki vagyok?Diktátorok gyermekkora

2008. február 21., csütörtök, Család

Tekintsünk el ezúttal azoktól a történelmi körülményektől, amelyek közismertek, s amelyek a XX. század véres színpadára szólították a század két népirtó diktátorát. Az a kérdés foglalkoztat: vajon volt Káin-jegy e két gonosztevő gyermekkorán, vagy sem? Egyáltalán meg lehet-e jósolni már gyermekkorban azt, hogy kiből ki lesz? Eddigi írásaim mintha ezt sugallnák: igenis, lehet. Vagy mégsem?

Adolf Hitler (1889—1945) apja zord lelkű, naponta módszeresen gyermekét ostorral regulázó vámtisztviselő, aki unokahúgát vette feleségül, egy szelíd, félénk gyereklányt (aki férjét ,,Alois bácsi"-nak szólította!). Miután már több gyermekét korán elvesztette, Adolfot féltő szeretettel nevelte, de férje durvaságaitól nem merte megvédeni. Három évig szoptatta, hogy egészségesen fejlődjön. Ez a szerető gondoskodás igen közeli kapcsolattá alakult anya és fia között. Ennek ellenére keserű csalódásként élte meg Adolf, hogy anyja nem védte meg az ütlegelésektől. Ez később a nőkkel kapcsolatos semmibe vevő ridegségét is meghatározta. Hasonlóképpen az is vérévé vált, hogy a hatalmas, az erős (az ,,apa") bármit megtehet a nála gyengébbel. Ugyanakkor anyjának a viselkedése már korán az önhittségnek azt a nárcisztikus felsőbbségét táplálta, mely később hamis ,,küldetéstudattá" növekedett. Az elemiben kitűnő tanuló később képtelen középfokú tanulmányait befejezni, miközben tengett-lengett az életben az első világháborúig, többször próbálkozva (sikertelenül) a művészi, építészi pályával.

Joszif Visszarionovics Sztálin (Dzsugasvili, 1879—1953) szintén naponta szenvedte el részeges, brutális apja veréseit (,,ki kell a gyerekből irtani a makacsságot"). Joszif gyűlölte apját (miként felnőttként mindenkit, aki nála gyengébbnek mutatkozott). Anyja egyszerű, de fiát gyöngéden szerető asszony volt, aki, hogy náluk többre vigye, papneveldében taníttatta kamaszkoráig (amit a közben ,,hivatásos forradalmárrá" vált Joszif — Koba sohasem fejezett be, de a dogmatikus gondolkodást itt sajátította el). Koba, a Kaukázus Robin Hoodja volt a mintaképe. Gyermekkori barátai — az ő óhajára — később is így nevezték. Ez a nagyzási mánia hatalmasodott el az ifjú forradalmárban a Hitleréhez hasonló gyűlölettel az őt egykor megalázó ,,világ" ellen.

Mindkét diktátor közepesnél jobb szellemi képességnek és kitűnő emlékezetnek örvendett. Gyávaságukat, gátlásaikat jól rejtő ,,vezérekké" váltak annak az árán, hogy soha senki nem juthatott velük emberi közelségbe.

Sorsuk az örök diktátorsors volt: úgy kellett meghalniuk, hogy álmuk ,,világbirodalmuk" megteremtésére nem teljesülhetett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-21: Család - Jártó Kocsis Edit:

Magányosan (Holtvágányon)

A magány egy komplex állapot, mely fizikai és lelki egyedüllétet jelent, a társadalomtól való elszakadást. Számtalan válfaja, számtalan mélysé­ge van, és minden ember másképp viszonyul ehhez az állapothoz, ezért lehetetlen mindenikről szólni, csak az általános irányvonalakat vázolnám.
2008-02-21: Család - x:

Az anyanyelv megtartásáért

Ma az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ 1999-ben döntött róla, és 2000-ben ünnepelték először. Annak emlékére rendezik, hogy 1952-ben az akkor még Pakisztánhoz tartozó Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én a rendőrség összetűzött a tüntető diákokkal, és ötöt megölt közülük.