Díszállatok a lakásbanOlvasóink kérdezték

2008. február 21., csütörtök, Család
Nagy Loránd, Sepsiszentgyörgy: Születésnapomra kaptam egy aranyhörcsögöt. Bercinek neveztem el, nagyon szeretnék játszani vele, csak az a baj, hogy harap. Mit tudjak tenni, hogy ne harapjon?

Kedves Loránd, általában az aranyhörcsögök szelídek, de nagyban függ ez a tenyésztőtől, aki már kicsi korukban kézhez szoktatja őket. Amikor más környezetbe kerül a hörcsög, megtörténik, hogy morcosabb lesz, főként, mert mint új házi kedvencet folyton zavarják. Pedig az első napok azok, amikor nem szabad zavarni a jövevényt, hogy szokja a környezetet. De ezt a gyerekek, olykor a felnőttek sem tudják megállni. Az aranyhörcsög éjszakai életmódot élő kisemlős, nappal inkább pihen. Megtörténik, hogy az alvó hörcsögöt fogjuk meg, és akkor ijedtében harap. De ha nem erről van szó, hanem máskor is harap, legbiztosabban a gyomrán át lehet kézhez szoktatni. Persze, türelem kell hozzá.

Először is: kézből kínáld fel a kedvenc csemegéjét. Lehet, hogy egyből nem fogadja el, de kitartással el lehet érni. Mikor már sikerül a kézből etetés, a finomságokat tedd a tenyeredbe, és hagyd, hogy önként másszon bele. Így hozzászokik a kezedhez, és egy idő után már azt sem bánja, ha megfogod. Mindenesetre a szoktatást délután vagy este végezd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-21: Család - x:

Erős apa, erős család, erős nemzet

Szent István királyunk fiához írt intelmeiből választott mottóval — hogy méltán téged erős és igaz keresztény hitű férfinak nevezzenek — első ízben szervezte meg a férjek és édesapák találkozóját az elmúlt hét végén Csíksomlyón a gyulafehérvári főegyházmegye család-munkacsoportja, melyet Szénégető István plébános és a Kertész házaspár irányít, s amelyet tizennyolc házaspár alkot Erdély egész területéről.
2008-02-21: Család - x:

Az ókori egyiptomiak ­megelőzték Hippokratészt

Az ókori egyiptomiak voltak a modern orvostudomány megalapítói — állítják a Manchesteri Egyetem kutatói, megfosztva ezzel ,,trónjától" Hippokratészt, az eddig alapítónak tartott ógörög tudóst. A kutatók olyan papiruszdokumentumokkal támasztják alá állításukat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a Nílus menti országban már i. e. 3500-ban — vagyis Hippokratész születése előtt ezer évvel — tudatosan és rendszerezetten különféle betegségek ellen használtak bizonyos természetes anyagokat.