Az ókori egyiptomiak ­megelőzték Hippokratészt

2008. február 21., csütörtök, Család

Az ókori egyiptomiak voltak a modern orvostudomány megalapítói — állítják a Manchesteri Egyetem kutatói, megfosztva ezzel ,,trónjától" Hippokratészt, az eddig alapítónak tartott ógörög tudóst. A kutatók olyan papiruszdokumentumokkal támasztják alá állításukat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a Nílus menti országban már i. e. 3500-ban — vagyis Hippokratész születése előtt ezer évvel — tudatosan és rendszerezetten különféle betegségek ellen használtak bizonyos természetes anyagokat.

A brit kutatók megállapítása szerint az ókori Egyiptomban a sebeket mézzel és gyantával gyógyították — mindkettő antibiotikumot tartalmaz. Hashajtónak többek között fügét és korpát használtak. Betegségekre a legkülönfélébb gyom-, gyógy- és kultúrnövények vagy azokból készített kivonatok álltak rendelkezésre, annak pontos megjelölésével, hogy mi milyen kór ellen jó. Az óegyiptomi orvosok bőringerlő szerekkel javították a bőr vérellátását, féreghajtásra gránátalmát, reuma ellen pedig sáfrányt és zellert adtak a páciensnek. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-21: Család - Kelemen László:

Olvasóink kérdezték (Díszállatok a lakásban)

Nagy Loránd, Sepsiszentgyörgy: Születésnapomra kaptam egy aranyhörcsögöt. Bercinek neveztem el, nagyon szeretnék játszani vele, csak az a baj, hogy harap. Mit tudjak tenni, hogy ne harapjon?
2008-02-21: Sport - x:

Itthon járt Szabó Kati (Torna)

Édesanyjuk halálának harmadik évfordulója alkalmával itthon jártak a zágoni Szabó leányok, Zita és Katalin. Zita, a ,,gardemama" (Katinak Oneşti-en első osztályos korában biztosította a lelki támaszt, az otthon melegét...), Katalin, a tornasport egykori üstököse, Los Angeles csillaga, a női tornasport egy olimpián négy aranyérmet nyert tornászlányainak egyike (a másik három: Latyinina, Caslavska, Keleti Ágnes), kétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnoki aranyérmes, kétszeres Universiade-bajnok.