HoltvágányonCsalódottan

2008. február 28., csütörtök, Család

A valóság talaján szilárdan állók akár gúnyos mosollyal is fogadhatnák a fenti párosítást, mondván: ,,Ugyan, hát ki nem csalódik életében, és mégsem megy a falnak..."

Való igaz, a kicsitől a nagyig mindenkit érint a probléma. Pistike azért csalódik a világban, édesanyjában, mert nem kapja meg azt a gyönyörű piros játékautót, amelyre vágyott. Evelin csalódik az udvarlójában, mert mégsem ő a ,,királyfi fehér lovon".

Lehet csalódni a szerelemben, egy ,,szent" ügyben, egy közeli személyben, sőt, még önmagunkban is. A kérdés csak az, hogy mennyire ért váratlanul a csalódást kiváltó esemény, voltak-e előjelei, észrevettük-e azokat, fel tudtuk-e dolgozni az esetet, vagy eltávolított az élettől.

Nem is olyan ritka az elhagyott szerelmes, a társát reménytelenül visszaváró feleség — ,,lement cigarettát venni, és többet nem jött vissza" —, mégis, legtöbbjük fokozatosan rendbe jön. Kompromisszumkészségük, lelki rugalmasságuk segít nekik más utat találni, és kiheverni a megrázkódtatást.

Más a helyzet azokkal, akik feltétlenül, vakon bíznak valakiben, valamiben. Az ő életük összefonódik ezzel a hittel, és a mindennapok szilárd alapját képezi: ,,Az én férjem nem csal meg soha"; ,,Az én gyerekem mindig az igazat mondja"; ,,Ez a befektetés holtbiztos" — mondják. A kép idealizált, néha már a középpontban álló személy számára is nyomasztó az a tökéletesség, amit tőle elvárnak, és mintha ez már előrevetítené a botlást.

Az a társ, szülő, barát, aki feltétlen bizalmat szavaz a másiknak, és ez a bizalom megalapozatlannak bizonyul, összeomlik. Depressziós lesz, levert, nem bízik senkiben, elveszíti életkedvét, és néha még az életét is eldobja magától. Mindegyikük mottója: ,,Így nem érdemes élni..."

Mindannyian hajlamosak vagyunk képzeletünk, érzelmeink, példaképeink hatására kissé átformálni a valóságot. Néha azt hisszük, amit hinni akarunk, nem azt, amit tapasztalunk. A nagyon racionális emberek kizárják az érzelmeiket a döntéseikből, sőt, sokszor visszafojtják azokat. Őket akkor éri csalódás, amikor a csak észérv alapú döntés dacára rájönnek, hogy mégis vannak érzelmeik.

Mit tegyünk hát? Legyünk bizalmatlanok, cinikusak?

Ezzel nem lesz könnyebb a sorsunk, így jobb elfogadni, hogy a döntések kockázattal járnak, de nagyobb odafigyeléssel vissza tudjuk fogni a csalódások erejét is.

Ha még így is nagyot csalódtunk, jó, ha el tudjuk dönteni (saját érdekünkben), hogy a csalódást vagy a megbocsátást éljük-e túl könnyebben. Mindenekelőtt pedig adjunk magunknak egy kis haladékot, és ,,aludjunk rá egyet".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-02-28: Sport - Áros Károly:

Fejér Ákos-emlékserleg (Asztalitenisz)

Március 1-jén, szombaton 10 órai kezdéssel Fejér Ákos-emlékserleg címen amatőr asztalitenisz-versenyre kerül sor a mikóújfalusi kultúrotthonban.
2008-02-28: Család - Puskás Attila:

Játék, eszköz, jópofaság... (Ki vagyok?)

Hivatásos dadákat képeznek — olvasom minap. Vagyis a munkájával elfoglalt szülő ,,pótszülőket" alkalmazhat. Jó, hogy ennek a ,,pótság"-nak van múltja, sőt, napjaink pénzadta ,,boldogság" utáni hajszájában mi sem természetesebb. Csakhogy...