Mátyás, a király

2008. március 1., szombat, Magazin

Hunyadi Mátyás, a király címmel látható kiállítás március 19-től a Budapesti Történeti Múzeumban; a tárlat az uralkodót és udvarát állítja a középpontba, s olyan műtárgyakat is felvonultat, amelyek még sosem voltak láthatók Magyarországon.

A múzeum a Reneszánsz Év, Hunyadi Mátyás királlyá választásának és trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából nagyszabású és látványos, a modern technikai eszközöket is felhasználó, tudományos szempontból is sok újdonságot hozó tárlatot készít elő. A Hagyományok és megújulás a magyar királyi udvarban, 1458—1490 alcímű kiállításon festmények, szobrok, ötvöstárgyak, miseruhák, díszes kódexek, fegyverek, oklevelek, díszesen faragott kőemlékek elevenítik fel az uralkodó és környezete életét. A tárlat a királyi udvart több szempontból mutatja be: a portréművészet alkotásain keresztül megismertet a király és királyné személyével, elvezet a király haditáborába, végigkísér az udvar helyszínein, a budai, visegrádi és bécsi palotán, beavat a vallási élet megnyilvánulásaiba, s a Corvin-kódexek segítségével megidézi az újra az antikvitás felé forduló, humanista szellemi központot. A kiállítás nem csak az avantgárd reneszánszot mutatja be, amelyet Itália után Mátyás elsőként Magyarországon honosított meg Európában, hanem az utolsó virágzását élő, késő gótikus magyar művészetet is. A magyarországi köz- és egyházi gyűjtemények kincsei mellett 65 külföldi műtárgy érkezik Budapestre ausztriai, csehországi, németországi, olaszországi és szlovákiai intézményekből, így például a firenzei Uffizi-képtárból, a Vatikáni Könyvtárból, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a brnói Morva Galériából és Olmützből.

A Hunyadi Mátyás, a király című tárlat június 30-ig látható.

(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-01: Magazin - x:

Ötvenéves a Marosvásárhelyi Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió székháza
Itt Marosvásárhely a 261 és a 330 méteres hullámhosszon, köszöntjük kedves hallgatóinkat ― így kezdte műsorát 1958. március másodikán reggel fél hatkor a Marosvásárhelyi Rádió, az akkori Marosvásárhelyi Tartományi Stúdió. Ötven évvel ezelőtt...
2008-03-01: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata holnap 16 órától a nagyteremben Friedrich Dürrenmatt A csendestárs című előadását játssza Zakariás Zalán rendezésében a Katona József- és Madách Imre-bérleteseknek (volt Kiss Manyi-bérlet).