Ki vagyok?Örökölt alkatunk

2008. március 6., csütörtök, Család

Egyike az öröklött tulajdonságoknak személyiségünk külső-belső alkata. Próbáljuk e köznapi, ám gyakran nem pontosan alkalmazott lélektani, biológiai fogalmat meghatározni.

Alatta azoknak a jórészt változatlan tulajdonságoknak az összességét értjük, amelyek az embert, az egyént feltűnően meghatározzák. Külső (testi) és belső (lelki, érzelmi, akarati stb.) alkatról beszélhetünk. Az ember önvizsgálata során már az ókorban a testi és lelki alkatot szoros összefüggésbe hozta.

Így a hippokratészi tipológia máig emlegetett négy alkati típusa: a szangvinikus, kolerikus, melankolikus és flegmatikus. A XX. században Ernst Krestschmer alkati típusainkat jobban kapcsolja a külső meghatározókhoz: leptoszóm, piknikus, atletikus. Ezekhez — a testi mivoltukban jól ábrázolható — típusokhoz (ösztövér, kövérkés-alacsonyabb és izmos-csontos) a következő ,,lelki" tulajdonságokat társítja: schizotim (a leptoszóm és az atletikus), valamint ciklotim (a piknikus). A schizotim számos irodalmi alakot teremtett, sőt, utalások is történnek sajátosságaikra, csakúgy, mint a ciklotim típusra. A könnyebb elképzelés okán gondoljunk Cervantes regényére, ahol Don Quijote de la Mancha az ösztövér és romantikus, képzeletközpontúságában elrugaszkodott a valós élettől, míg hű kísérője, az alacsony, kövérkés Sancho Panza a jó kedélyű realista, aki igyekszik megérteni, de vissza is fogni urát.

De hadd idézzük Shakespeare színművét, a Julius Caesart, aki így töpreng a darab szerint:

Inkább jól táplált nép vegyen körül,

Kopasz fejű, ki jól alszik éjszaka.

E Cassius éhes és ösztövér:

Sokat tűnődik, s ily ember veszélyes.

Amikor Antonius igyekszik gyanúját elhárítani, Caesar újólag megjegyzi:

Miért nem kövérebb?...

A korszerűbb Jung Tipológiája, amely mind alkati, mind az ebből következő vérmérsékleti (temperamentum) sajátosságokat két nagy főcsoportba foglalja, s ez — mint a pszichológustól el is várható — elsősorban a belső alkatra vonatkozik, nincs összefüggésben a testi megjelenéssel, nevezetesen az extrovertált és az introvertált típusú emberekre. Ha nagyon leegyszerűsített módon tesszük érthetővé: míg az első a ,,kifelé" élő, a második a ,,belső" életvitelben gazdagabb. Mindez a tudat és a tudatalatti állandó párharcában valósul meg.

Végkövetkeztetésként: bizonyos, hogy nincs egyetlen ember sem, aki tökéletesen kategorizálható lenne. Minden ember egyedi személyiség!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-06: Család - Bernád Ilona:

Népi immunerősítő módszerek (Gyógyítónk a természet)

A naponta egy alma, az orvost távol tartja régi mondás alapján állíthatjuk, hogy az almát a magyarok (s az egyiptomiak, görögök, rómaiak, németek) gyógyélelmiszerként kezelik.
2008-03-06: Család - Kelemen László:

Nyúl (Díszállatok a lakásban)

Holland törpenyúl
Húsvétra egyre divatosabb nyulat ajándékozni. Nem igazán a díszállatok közé tartozik, inkább idénykedvencnek mondhatjuk. Már láttam tömbházban nyulat, ezért is érdemes a tartásáról szót ejteni, főként így, húsvét előtt.