Gyógyítónk a természetNépi immunerősítő módszerek

2008. március 6., csütörtök, Család

A naponta egy alma, az orvost távol tartja régi mondás alapján állíthatjuk, hogy az almát a magyarok (s az egyiptomiak, görögök, rómaiak, németek) gyógyélelmiszerként kezelik.

,,Hetvenéves vagyok, egészséges. Almát, gyümölcsöt sokat eszem, főleg este az almát. (Abásfalva, Udvarhelyszék) ,,Piros alma mindig volt. Gyermekkoromban voltak azok az almák, amik ma már kimentek divatból. A szép zöld pónyik, meg a vékony, zöld héjú batul, az aranypármen, jonatán, nyári alma, édes alma... Milyen finomak!" (Dés)

Mint már említettem, az alma az egyetlen gyümölcs, mely a szilárd táplálékkal együtt fogyasztva nem okoz a bélben erjedést, sőt, emésztésjavító. A mai tudomány megerősíti, hogy rendkívüli gyógyító értékű, mivel gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga).

A nyers, apróra reszelt alma a hasmenés bevált gyógyszere. A bélben magába szívja a mérgeket, salakanyagokat, segít a bél-, ér- és vértisztításban. Böjtidőben különösen ajánlott. Vitamin-, foszfor- és almasav-tartalma következtében az agyra is jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. A friss almalé kiválasztást, anyagcserét fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén is ajánlott.

Sokféleképpen használjuk: ,,Nagyanyám megaszalta, megszárította, és tiszta fehér textil tarisznyába felakasztva huzatos helyen tartotta a kamrában, így vitaminnal el voltunk látva. Plusz a kompótok, közöttük alma is." (Arad) ,,Az aszalt gyümölcsöket általában télen szokták fölhasználni a főzésnél, leveseket készítenek belőle, eresztékkel. Például a paszullyal az aszalt almacikkeket. Az almát beáztatják, megpuhul, visszanyeri az eredeti nagyságát. Az ízek nem mennek szét belőle, nagyon finom. Utána másodiknak legfennebb egy palacsintát, fánkot sütöttek." (Vargyas, Udvarhelyszék)

,,Lekvárt főzünk, sokan főznek almával is. Vegyesen is, összekevernek több gyümölcsöt, úgy főznek lekvárt." (Magyarbőd, Felvidék)

,,Az almaecetnek külön kultúrája van itt, Mohácson. Mások is, de én legalább húsz éve fogyasztom. Minden este. Tele van mindenféle ásványi anyaggal, vitaminnal és finomsággal. A gyermekágyasok jobban szoptatnak tőle, a meddő nőknek is jó. Sok mindenre gyógyír az almaecet. A legfontosabb előnye, hogy hígítja a vért, s nem kap agyvérzést az ember. És normalizálja a testsúlyt, sokan lefogytak tőle, mert vízhajtó, méregtelenítő is." (B. E.) ,,Az almaecet az ízületnek is nagyon jó. Amióta iszom, másképp érzem magamat. Nem fáj úgy. Még használják borogatásra is." (Tusnád) ,,Ha fáj valamink, almaecetes vizes borogatás... Ha megsérülünk, ficamra, rándulásra, hasonlókra és a reumás ízületre tesszük." (Makfalva, Kis-Küküllő mente) ,,Édesanyám 1898-ban született... Masszírozni, kenni tudott. A könyök kifordult, helyretette. A derekát is. Mikor meg volt dagadva, búzakorpát almaecetesen ráköttette, és levette a daganatot." (Vargyas, Udvarhelyszék)

Vidékünk jó almatermő, de a globalizált érdek, kereskedelem egyre inkább igyekszik leszoktatni régi életmódunkról. Pedig az embernek azt a gyümölcsöt kell ennie, mely a környezetében terem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-06: Család - Jártó Kocsis Edit:

A követett nyom (Holtvágányon)

A folyónak van medre, vannak partjai... De hát nem éppen ezek a korlátok késztetik a vizét arra, hogy előre mozogjon? — kérdezi a bölcs.
2008-03-06: Család - Puskás Attila:

Örökölt alkatunk (Ki vagyok?)

Egyike az öröklött tulajdonságoknak személyiségünk külső-belső alkata. Próbáljuk e köznapi, ám gyakran nem pontosan alkalmazott lélektani, biológiai fogalmat meghatározni.