Gyima, a mamutbébi-múmia Budapesten

2008. március 8., szombat, Magazin

Bizonyossá vált, hogy áprilistól Budapesten mutatják be Gyimát, a mamutbébi-múmiát, amelyet 1977-ben találtak meg Oroszországban szinte tökéletes állapotban. A mamutborjú a Jégkorszak című kiállításon tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Biztosan Magyarországra érkezik a szentpétervári Zoológiai Intézetből Gyima, a mamutbébi-múmia — mondta Matskási István, a múzeum főigazgatója. Hozzátette, hogy a november 17-ig megtekinthető, interaktív tárlaton preparált barlangi hiénát, barlangi medvét, valamint gyapjas orrszarvút is bemutatnak.

Gyima testét 1977-ben fedezték fel Magadanban, Oroszország keleti részén majdnem tökéletes állapotban. Az 50 kilós, 85 centiméter magas, a farkától az ormányáig 130 centiméter hosszú mamut nagyjából akkora, mint egy nagy termetű kutya. A Jégkorszak című kiállítás képet ad a globális klímaváltozásról. A látogatók megtudhatják, mi a jelenség oka, mennyiben köszönhető a természetnek és mennyiben az emberi tevékenységnek, s a tárlat arra a kérdésre is vá­lasszal szolgál, miért vannak jégkorszakok.

A múzeum tájékoztatása szerint a kiállítás tisztázza a témával kapcsolatos tévhiteket, a jégkorszakról alkotott, esetenként téves elképzeléseket. Az egyes jelenségek tudományos magyarázatának megértését interaktív, multimédiás eszközök segítik. A látogatók egy igazi felfedező-, nyomozóúton járhatják majd be a Föld történetének utolsó 2,5 millió évét — közölte az intézmény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-08: Magazin - x:

Mamutcsonttal borított billentyűzet

Új orgonát avattak Hanti-Manyszijszkban a Jugra-Klasszik színházi és koncertközpontban. A három manuállal, 34 regiszterrel és 2048 síppal ellátott orgona magassága nyolc méter, súlya tíz tonna, és különlegessége, hogy a billentyűit mamutcsonttal borították.
2008-03-08: Magazin - x:

Utasonként negyvenhárom tonna szén-dioxid

Mindössze öt utassal a fedélzetén tette meg az utat Chicagóból Londonba egy Boeing 777-es, a világ legnagyobb két hajtóműves repülőgépe. A pazarlás miatt környezetvédő csoportok hevesen bírálják a gép üzemeltetőjét, az American Airlines légitársaságot.