Különös ,,hiánybetegségek”Szeretethiány

2008. március 13., csütörtök, Család

Lassan általánosan ismertté vált az a tudományos megállapítás, miszerint sok betegség hátterében valaminek a hiánya húzódik meg: inzulinhiány, vitaminhiány stb., és ezeket általánosítva hiánybetegségeknek nevezik.

A lélek problémái is sokszor vezethetők vissza valamilyen hiányállapotra, és vonják maguk után láncreakcióként a megpróbáltatásokat.

Mostanában gyakran hallom: Szeretethiányban szenved, azért ilyen. Milyen is? Zárkózott, piszkálódó, lehangolt, agresszív. A helyzet azért említésre méltó, mert szenved az érintett egyén, de rossz hatást gyakorol a közösségre is. A probléma ismét a szeretet körül forog.

Vajon miért ennyire önromboló és közösségromboló a szeretet hiánya? A kimagasló szellemiségű Rabindranáth Tagore így fogalmaz: ,,A szeretet a legnagyobb boldogság, amit az ember elérhet, mert csak a szeretet által tudhatja meg azt, hogy több önmagánál, és hogy egy a mindenséggel." Vagyis szeretet nélkül ő is ,,csak egy a sok közül", aki ha fizikailag nincs jelen, senkinek sem hiányzik, és ilyen módon nem lehet részese az örökkévalóságnak, amelyre a lelke legmélyén mindenki vágyik.

Nem furcsa, hogy a többszörös gyilkos, túszejtő terrorista belső motiváltsága is mindig abból fakad, hogy hagyjon maga után maradandó jelet? És hogy miért vállalja a akár a gyilkolást is egy csoport nevében? Mert így tartozik valahová, hiszen ,,akit nem szeretnek — mindenütt egyedül van". (George Sand)

A szűkös anyagi körülmények közt tengődő családok gyerekeinél nagy a ,,szeretetéhség", de a gazdag, elfogult szülők gyerekei is ugyanez ok miatt lázadnak, ,,törnek borsot" a szülők, a társadalom orra alá. Az ok tehát nem az anyagi helyzetben keresendő. Valószínű, hogy akik nem tudnak szeretetet adni, ők maguk sem kaptak, és szenvednek tőle, bezárkóznak, esetleg a bó­dulatban vagy a szakmai megvalósításokban keresik a pótlást. Ők maguk legtöbbször nem is ismerik fel a bajok forrását.

Az orvoslás így távolabbról kezdődhet, egy rokontól, egy baráttól, egy tanítótól, és eljuthat az apáig vagy anyáig, aki észrevétlenül fokozatosan elfelejtette szeretni gyerekét, akár önmagát is.

Aki megpróbálkozik ezzel a szeretetpótlással, az merítsen erőt a magyar közmondásból: aki szeret, kétszer él.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Álmodtam egy öregkort, csodásat és szépet, de egy betegség mindent összetépett. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, dédnagytata, após, a rétyi születésű eresztevényi
id. PAPP SÁNDOR
életének 75. évében hosszas, de türelemmel viselt betegsége után március 12-én csendesen megtért Teremtőjéhez.
Drága halottunk földi maradványait 2008. március 14-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra az eresztevényi temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
4205218
2008-03-13: Család - Puskás Attila:

A műveltség forrásai (Ki vagyok?)

Olvasom a Fekete Réka által ismertetett, ún. PISA-vizsgálat eredményeiről szóló írást (Feketelistán a hazai oktatás, Háromszék, 2008. március 4.). Nem lep meg.