Különös hiánybetegségekElégtételhiány

2008. március 27., csütörtök, Család

,,Nincs elégtétele a tanulásban", ,,Nincs elégtétele a munkájában" — hangzik el egyre gyakrabban, vagyis nem leli örömét benne. Az elégtétel márpedig az emberi szükségletek felsőbb szintje, ösztönzően hat a továbbhaladásra.

Mivel érzelmi állapotot jelez, és nem anyagi helyzetet, a statisztikák nem foglalkoznak vele, s általában az a megítélés, hogy rossz dolog, de az egyén gondja.

Pedig dehogy... Az a gyerek, akit nem dicsérnek, nem biztatnak a haladásra, és nem segítenek felfedezni kreatív énjét, unottá válik. Ebből következnek a gyengébb jegyek, gyengébb teljesítmény, iskolakerülés és az általánosan elégedetlen állapot.

Az a felnőtt, akit nem hagynak vagy nem biztatnak önálló lépések megtételére a munkájában, lehangolt lesz, értelmetlennek érzi munkáját, és csupáncsak a béréért dolgozik. Itt már dicséretről, erkölcsi és anyagi ösztönzésről csak kivételes munkakörökben, helyzetekben hallani. A kép lassan kezd Moldova Györgynek a ,,proletárról" alkotott torzképéhez hasonlítani, aki percenként továbbtesz egy elkészült darabot, és az elégtétel nélkül végzett, lélektelen munka gépiessé, bábbá változtatja.

Ez már a múlté, mondhatják néhányan, de ők nem a ,,sorkatonák" közül valók.

Drága pénzbe került felszerelni intézményeket, termelő- és szolgáltatóegységeket modern technikával, de vajon mennyibe fog kerülni helyrehozni a megsérült munkamorált, az alkotó egyéniség lelkét?

Addig is, amíg nem találjuk meg társadalmi szinten a helyes utat — mondjuk, a japán példát követve —, kárpótolhatjuk magunkat munkaidőn kívüli alkotómunkákkal, és ne feledjük el néha megdicsérni gyerekeinket — a gyengébb jegyek ellenére is — azért, mert kitartóak, akárcsak mi magunk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-27: Kultúra - Mózes László:

Váta Loránd: megtalálom a költőt

Váta Loránd a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepségen
A színházi világnap alkalmával Váta Loránddal, a Tamási Áron Színház társulatának tagjával beszélgettünk. A sepsiszentgyörgyi színművész emlékezetes alakításai mellett az elmúlt években több díjat kapott a magyarországi Versünnep szavalóversenyen is.
2008-03-27: Család - Puskás Attila:

Mi, magyarok (Ki vagyok?)

Egy közösség számára mindig fontos meghatározni azokat a jellemzőket, amelyek megnyugtatóan erősítik együvé tartozását. Ez a mindenkori közösségek ,,atomjának", az egyénnek is sokat jelentett az önazonosság tudatos megőrzésében, továbbadásában.