Ki vagyok?Mi, magyarok

2008. március 27., csütörtök, Család

Egy közösség számára mindig fontos meghatározni azokat a jellemzőket, amelyek megnyugtatóan erősítik együvé tartozását. Ez a mindenkori közösségek ,,atomjának", az egyénnek is sokat jelentett az önazonosság tudatos megőrzésében, továbbadásában.

Olyannyira jelentőssé vált a legújabb kor népei és egyedei számára, hogy torzulása — a fajelmélet és az alacsonyabb-magasabb rendű népekre tagolás — egyik kiváltó oka volt a második világháborúnak.

Az őseredet kérdése a legkülönbözőbb embertani tudományok, a nyelvészet, a régészet, a néprajz tudósait ösztönözte minél pontosabb, tudományosan indokolható válaszra. Nézzük meg, hogy túl az ismert nyelvi és antropológiai eredményeken mit tud felmutatni korunk új lehetőségeket kínáló tudományága, a genetika magyar (székely) népünk rasszkomponenseiről. Persze, ha elhagyjuk az olyan hipotetikus elméleteket, mint a Wells angol genetikusé, aki a férfiak Y-kromoszómájának mindenkinél fellelhető mutációja alapján állítja, hogy megtalálta a hatvanezer évvel ezelőtti ,,ős-Ádámot" Kelet-Afrika primitív, de ,,intelligens" bennszülötteiben.

A Magyar Tudományos Akadémia szegedi Biológiai Központi Genetikai és Régészeti Intézetében Raskó István genetikuscsoportjának vizsgálataiban olvashatjuk a magyar-székely ember származásáról az alábbiakat.

A vizsgálat alapján két, tudományos szempontból elfogadható módszer állt: egyrészt a régészeti leletek csontjaiból kinyert anyai mitokondriális DNS, valamint az apai Y-kromoszóma egy bizonyos szakasza; másrészt a korunk magyar (székely) emberének a hajszála. Mit állapítottak meg a kutatók? Legfontosabb, hogy a ma élők és a honfoglaló magyarok anyai mintázata alapján csak a köznépi temetőkből származó honfoglalás kori leletek egyeznek meg a ma élők genetikai anyagával. Az ún. uráli örökségünk — a nyugat-európai jellegek javára — elveszett vándorlásaink és megtelepedésünk során. Ezeket a közel-keleti hatásokat (bolgár-török, besenyő, alán, kazár) biológiai-genetikai markerek tanúsítják. Tehát: akárcsak a nyelvünk és népi hagyományaink igen tarka eredete, a genetikai eredetünk (uralid, turánid, pamirid, anatóliai, kelet-balti) is a folyamatos népvándorlás kori, majd letelepedés utáni genetikai keveredés jól kimutatható eredménye. Mindez ugyan külsőnkben nem jelenik meg, de annyit mindennapi tapasztalatunk is sugall, hogy sokfélék vagyunk... (és voltunk).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-27: Család - Jártó Kocsis Edit:

Elégtételhiány (Különös hiánybetegségek)

,,Nincs elégtétele a tanulásban", ,,Nincs elégtétele a munkájában" — hangzik el egyre gyakrabban, vagyis nem leli örömét benne. Az elégtétel márpedig az emberi szükségletek felsőbb szintje, ösztönzően hat a továbbhaladásra.
2008-03-27: Család - Bernád Ilona:

Fűszernövények (Gyógyítónk a természet)

,,Mostanában olyan kellemesen érzem magamat, mert rendszeresen eszem egy kis tormagyökeret. Van a kertemben. Léteznek tormakapszulák is, amelyek nagyon használnak allergia, szénaláz ellen. Ajánlják, hogy reggelente vegyenek be tormakapszulákat.