Sepsiszentgyörgy címermadara

2008. április 2., szerda, Magazin

Mielőtt még valaki felkapná a fejét, valójában nincs a város címerében madár, csak az én képzeletemben jelenik meg így, ha vörös vércsét látok.

A kecses, nappali ragadozó madarak nemrég tértek vissza költőterületeikre. Éles vijjogásukkal hívják fel magukra a figyelmet. Nem véletlen, hogy magamban címermadárnak nevezem a vörös vércsét, mert Sepsiszentgyörgy címerében ott a kőfallal körülvett református vártemplom, és talán nincs olyan vártemplom, ahol ne lakna egy vörös vércsepár. Valahogy ezt a képet rakom össze mindig, ha bástyás várfalat vagy vörös vércsét látok. Sepsiszentgyörgy belvárosában is él egy vércsecsalád. Minden évben sikeresen repítik ki fiókáikat, érdemes ekkor megfigyelni, hogyan tanítják őket. Volt év, amikor öt fiókát is felneveltek, aminek sok rágcsáló-, főleg mezeipocok-család nem örvendett. Gyakran fognak gyíkot, nagyobb termetű rovarokat, sáskákat, szöcskéket is. Minden bizonnyal az óratornyot nézte ki a vércsepár költési helynek, de sajnos, az nem alkalmas erre. Szerencsére, a szemfüles madarak nem mondtak le a környékről, és felfedezték a költésnek megfelelő épületrészeket, így gyönyörködhetünk bennük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-02: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Hol kínálunk állást nekik? (Orvosutánpótlás)

Csinos, Kézdivásárhelyről származó medika előtt hoztam szóba nemrég, igazán nem szép, hogy a fiatal orvosok tömegesen hagyják el szülőföldjüket, mikor Háromszéken például moldován származásúakhoz kénytelen fordulni a beteg.
2008-04-02: Magazin - x:

Tízmilliók a Földért

Világszerte emberek tízmilliói kapcsolták le szombat este, mindenütt helyi idő szerint 20 és 21 óra között a villanyt, a televíziót és minden egyéb nélkülözhető elektromos berendezést a globális felmelegedés elleni harc jegyében ― közölték Sydneyben a Föld órájának szervezői, összesítve a befutó jelentéseket.