Tízmilliók a Földért

2008. április 2., szerda, Magazin

Világszerte emberek tízmilliói kapcsolták le szombat este, mindenütt helyi idő szerint 20 és 21 óra között a villanyt, a televíziót és minden egyéb nélkülözhető elektromos berendezést a globális felmelegedés elleni harc jegyében ― közölték Sydneyben a Föld órájának szervezői, összesítve a befutó jelentéseket.

Andy Ridley, a világon széles körben támogatott kezdeményezés elindítója elmondta: huszonhat nagyváros csatlakozott a tervhez. Magyarországon Budapest mellett több más település is részt vett az egyórás villanyoltásban. Szombaton az új-zélandi Christchurch sötétült el először, az áramfogyasztás ott 13 százalékkal csökkent, majd Sydney, Ausztrália legnagyobb városa következett, ahol az Earth Hour (A Föld órája) mozgalom keretében már tavaly is 2,2 millió ember és 2100 vállalat kattintotta le a lámpákat egy órára. A sydney-i siker indította arra a Természetvédelmi Világalapot (WWF), hogy 2008-ban az egész világra kiterjessze a megmozdulást. A Föld órája weboldalán, a www.earthour.org oldalon idén több mint 160 000-en jelezték, hogy részt vesznek az akcióban. Idén Dubai is csatlakozott az energiatakarékossági összefogáshoz, XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó három kastélyának díszkivilágítását kapcsolta ki, nevezetesen Stockholmban, Drottningholm és Ulriksdal településeken, Írországban számos középület megvilágítá­sát szüneteltették. Többek között Manila, Bangkok, Ró­ma, Koppenhága, San Francisco, Chicago, Toronto is fényeket kapcsolt ki egy órára szombaton.

A WWF nevében nyilatkozó Charles Stevens kifejtette: ,,Az egyórás lámpaoltás persze nem csökkentheti egy csapásra számottevően az üvegházhatást okozó káros anyagok kibocsátását, de katalizátorként hathat nagyobb változások ösztönzésére."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-02: Magazin - Kelemen László:

Sepsiszentgyörgy címermadara

Mielőtt még valaki felkapná a fejét, valójában nincs a város címerében madár, csak az én képzeletemben jelenik meg így, ha vörös vércsét látok.
2008-04-02: Magazin - x:

Füstmentes olimpia

Május 1-jétől lép életbe a dohányzástilalom és -korlátozás Pekingben, amelynek célja a már régóta ígért füstmentes olimpia.