Külföldi hírek

2008. április 4., péntek, Közélet
A szlovák kisebbségről is tárgyalnak

A magyarországi szlovák kisebbségről is tárgyalni akar Gyurcsány Ferenccel Robert Fico szlovák kormányfő. Fico elmondta: különös tekintettel a Pilisszentkereszten történtekre, a tervezett találkozón mindenképpen felveti a témát. Annál inkább, mert a magyarországi szlovákok lojális polgárai a magyar államnak, ezért polgári jogaikról és védelmükről a magyar állam köteles gondoskodni.

Módosítják a médiatörvényt

Készek ,,stilisztikai változtatásokat" eszközölni a nemzetközi szervezetek és a szlovákiai média részéről keményen bírált médiatörvény tervezetében a szlovák kormánykoalíció pártjai, hogy utat nyissanak a Lisszaboni Szerződés szlovákiai ratifikálása előt.

Felmentették

Felmentette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik volt parancsnokát, miközben hat év börtönre ítélte egyik vádlott-társát, Lahi Brahimajt.

Prodi ellenzi a halasztást

Ellenzi az április közepére tervezett parlamenti választások elhalasztását Romano Prodi olasz ügyvezető kormányfő. Közben a Giuseppe Pizza vezette Kereszténydemokrácia bejelentette: mégsem kíván indulni a választásokon. Az április 13-ra és 14-re tervezett törvényhozási választások két párt logójának hasonlósága miatt kerültek veszélybe.

Lebontják az akadályokat?

Izrael bejelentette, hogy felszámolt ötven ciszjordániai útlezárást a Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek tett ígé­retnek megfelelően. Egy magas rangú palesztin biztonsági illetékes eddig csupán három útakadály lebontását tudta megerősíteni. Ezek Rámalláh, Jerikó és Túl-Karm városok közelében voltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-04-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Marosvásárhely többet érdemel
A városnak vissza kell nyernie régi fényét, hangulatát, és be kell hoznia a jelenlegi városvezetés által okozott súlyos lemaradást. Ez a program nem csak az én programom, hanem az egész marosvásárhelyi lakosságé — mondotta programbeszédében Borbély László, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje kampányindító rendezvényén.
2008-04-04: Közélet - Iochom István:

Tovább garázdákod(hat)nak a lovak (Kézdiszentlélek)

A lovak még fogságban...
Évek óta egyre több a panasz a kézdiszentkereszti Opra Béla juhászra. Sajnos, még mindig nem érti meg, hogy nem élhet a dzsungel törvényei szerint, számára is létezik jogszabály. Juhnyája és lovai minden esztendőben jelentős kárt okoznak Kézdiszentléleken és Kézdiszetkereszten.