hat KézdiszentlélekTovább garázdákodnak a lovak

2008. április 4., péntek, Közélet

A lovak még fogságban...

Évek óta egyre több a panasz a kézdiszentkereszti Opra Béla juhászra. Sajnos, még mindig nem érti meg, hogy nem élhet a dzsungel törvényei szerint, számára is létezik jogszabály. Juhnyája és lovai minden esztendőben jelentős kárt okoznak Kézdiszentléleken és Kézdiszetkereszten.

Legutóbb március 27-én Kézdiszentléleken fogták be hat lovát, mely Szabó Miklós búzájában legelt. Érdeklődésünkre az eset kapcsán Bartók Gyula alpolgármester elmondta: úgy érzik, hogy a polyáni Opra család valósággal terrorizálja Felső-Háromszéket, és a hatóságok nem lépnek fel kellő szigorral ellenük. A községháza tehetetlen velük szemben, hiszen a jelenlegi törvénykezés nem egyértelmű, és a törvénytelenségeket elkövetők ellen enyhe a kiszabható büntetés. Ott tartanak, hogy az állat-egészségügyi hatóságok, elsősorban az állatorvosok nem mernek papírt kiállítani, mert félnek az Opra család bosszújától. Immár ötödször hajtották be most Opráék állatait — juhokat, bárányokat és lovakat. Első alkalommal 120 juhot és 42 bárányt hajtottak be a búzából. A kármegállapítás után Opráék kifizettek 640 lejt. A lovakat a mostani esetet megelőzően idén február 22-én terelték be szintén a búzából. Akkor Opra Levente, Béla és Erzsébet fia a rendőrség és a polgármesteri hivatal illetékesei előtt írásban vállalta, hogy többé nem tesz ilyet, de ha mégis megtörténik, akkor egyetért azzal, hogy elkobozzák a tilosban megfogott állatokat. Megpróbálták a lovakat értékesíteni, de a szükséges egészségügyi papír hiánya miatt ez lehetetlen. A rendőrőrsön keresztül értesítették Oprá­ékat, hogy jelentkezzenek a községházán, és fizessék ki a kárt, a behajtási díjat és a takarmány árát, s vihetik a lovaikat. Azt is kilátásba helyezték Opráéknak: a megyei mezőgazdasági igazgatóság segítségét kérik, hogy a mikrocsip szerint azonosítani lehessen a lovak gazdáit, ugyanis Opra Levente az állítja, nincs egyetlen lova sem, az állatok az édesanyja, a testvére és az élettársa tulajdonát képezik. Kézdiszentkereszten hasonló a helyzet, ott is több alkalommal befogták a termésben garázdálkodó állatokat, az illetékesek kiszálltak a helyszínre, de senki nem merte kellő szigorral alkalmazni a törvényt. A jelek szerint nem csak az állatorvosok, a rendőrök is félnek Oprá­éktól. Ráadásul László István polgármester visszaadta a lovakat az Opra családnak (!).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-04-04: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

A szlovák kisebbségről is tárgyalnak
A magyarországi szlovák kisebbségről is tárgyalni akar Gyurcsány Ferenccel Robert Fico szlovák kormányfő. Fico elmondta: különös tekintettel a Pilisszentkereszten történtekre, a tervezett találkozón mindenképpen felveti a témát. Annál inkább, mert a magyarországi szlovákok lojális polgárai a magyar államnak, ezért polgári jogaikról és védelmükről a magyar állam köteles gondoskodni.
2008-04-04: Közélet - Fekete Réka:

Bővítenék az öregotthont

Két területen is támogatást nyújtana egy francia civil szervezet a Kovászna Megyei Vöröskeresztnek — határoztak szerdai sepsiszentgyörgyi látogatásuk alkalmával az AG2E Alapítvány képviselői.