Teadélután Bukarestben

2008. április 5., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Bár én nem voltam ott, ez a délután egy kicsit más volt, mint a többi. Bukarest lett pár óráig az Olimposz, és a parlamenti palota maga Olümpeion, az istenek főtemploma. Mai ember számára ez nem jelent mást, mint hogy Bukarestben szervezték meg a 2008-as NATO-csúcstalálkozót.

Az épület valóban hatalmas, nem épp teadélutánhoz méretezték. A világ második legnagyobb épületkomplexusa a Pentagon után. Azonkívül, hogy hatalmas, nem látok benne semmi vonzót, kőkolosszus, vitatható ízléssel.

A császár (Nicolae Ceauşescu) e gigantikus kommunista emlékműve, a román parlament épülete 16 szintből áll, ebből 12 a föld felett és 4 a felszín alatt. Onnan, a föld alól kilométernyi hosszú folyosók vezetnek minden fontos bukaresti helyre. Király lehet a város alatt közlekedni az autópálya széles atombunkerei sűrűjében. Na de ezt a délután során biztos kipróbálta Bush, Putyin és az összes ,,isten". Az épület nagyságát már csak az bizonyítja, hogy néha akár tíz percig is eltarthatott, amíg az egyik teremből a másikba átsétáltak a résztvevők. Fennakadást okozhatott például, hogy nincs benne elég mosdó. A illemhelyek száma talán nem is volt elegendő a 3000 meghívottnak és a 3500 újságírónak.

De ami megnyugtató, hogy pénz, az volt elég, ugyanis e neves eseményre 60 millió eurót költöttek. Egy jó példa: egy államfő ebédje 100 euró volt, ami szinte egy minimálbér, összesen egymillió eurót szántak kajára. Nyolcmillió euróra bőrfoteleket, számítógépet, plazmatelevíziót, infravörös fűtőtesteket vettek a parlament felszereléséhez. Öt és fél millióra ezer autót, repülőgépet, buszt béreltek a delegációk szállítására. Érdemes megemlíteni, hogy 20 000 rendőr védte a hatalmasokat, és nagyon nagy árkedvezménnyel próbálták a turisztikai irodák Bukarestből elcsábítani a főváros pórnépét. Hogy ne zavarják a csúcsdélutánt.

Említsük meg, hogy azért volt egy kis pletykaparti a mindenféle egyéb mellett, ahol beszéltek a NATO bővítéséről és a koszovói, valamint az afganisztáni helyzetről.

Mindenféle szempontból csúcs teadélutánt szerveztek, így az istenek megelégedve hagyták el Olimposzt.

Ferencz Áron

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-04: Közélet - Fekete Réka:

Csendes napok

A tanár-diák kapcsolatot erősítik az évente megrendezett Csendes napok a sepsiszentgyörgyi Református Kollé­giumban. Idén is ez az egyik legfőbb célja a mától vasárnapig tartó rendezvénynek, emiatt a csapatversenyeken jelentkező csoportokban tanárnak is kell lennie.
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Fiatalok Színházi Találkozója

Amikor négy hónappal ezelőtt belevágtunk, még nem tudtuk, mekkora feladatot vállalunk, és még azt sem láttuk, milyen akadályokba fog ütközni a megszervezés. Úgy volt, ahogyan mindig lenni szokott. Hogy miről is beszélek? Arról az egyhetes rendezvényről, melyet idén, tizenöt év alatt második alkalommal az Osonó Színházműhely szervez meg: az ODIF-ról.