Fiatalok Színházi Találkozója

2008. április 5., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Amikor négy hónappal ezelőtt belevágtunk, még nem tudtuk, mekkora feladatot vállalunk, és még azt sem láttuk, milyen akadályokba fog ütközni a megszervezés. Úgy volt, ahogyan mindig lenni szokott. Hogy miről is beszélek? Arról az egyhetes rendezvényről, melyet idén, tizenöt év alatt második alkalommal az Osonó Színházműhely szervez meg: az ODIF-ról.

A XV. ODIF (Országos Diákszínjátszó Fesztivál) idén a Fiatalok Színházi Találkozója alcímet viseli. Az, hogy mi vagyunk a rendezvény házigazdái, megtiszteltetés és felelősség is: megtiszteltetés, mert bizalmat szavaztak nekünk, és felelősség, hogy legjobb tudásunk szerint minél jobb programot állítsunk össze.

Az ODIF többéves múlttal, hagyományokkal is rendelkezik. Nem akarjuk felrúgni azt, amit hozzánk hasonló lelkes fiatalok évekkel ezelőtt megteremtettek, mégis úgy látjuk, az eseménynek vannak olyan mozzanatai, amelyeken lehet javítani. Mint a rendezvény alcíméből is kiderül, a cél, hogy találkozhassanak a különböző városokból, megyékből érkező fiatalok, akik a színház iránti szeretetükben egyeznek. Az ODIF-et eddig három napig tartó fesztiválként szervezték, ezzel ellentétben mi úgy gondoljuk, meg kell adni a lehetőséget a résztvevőknek az egymással való ismerkedés mellett a színházra való rácsodálkozáshoz is.

A tizenhat városból érkező huszonegy csapat olyan fiatalokból áll, akik a programok révén közelebb szeretnének kerülni a színházmesterséghez. Sokunkban fel sem merülne, bevallom, eddig bennem sem tudatosult, hogy sok olyan vidék van, ahova nem jut el a színház, s a fiatalság mégis kíváncsisággal és lelkes odaadással közelít felé. Sepsiszentgyörgyön nem nehéz színházat szerető embernek lenni, hiszen ehhez minden lehetőség adott, azonban éppen ezért nem feledkezhetünk meg azokról, akik számára ez nem ennyire természetes.

A Fiatalok Színházi Találkozója gazdag programmal várja a csapatokat április 25-től 30-ig. A rendezvény több síkon halad: elméleti és gyakorlati tanfolyamok, élő és felvételről vetített előadások, több párhuzamosan folyó tréning, a csapatok előadásainak bemutatása, értékelése és sok-sok beszélgetés.

A napi programokon a csapatok keverednek egymással, így teremtve lehetőséget az ismerkedésre és közös élmények szerzésére. Ezek a kis csapatok fognak részt venni a délelőtti szakmai beszélgetéseken, és a párhuzamosan folyó tréningeken (beszéd-, színész-, mozgástréning).

Mivel a színházat látni és érezni kell, olyan előadásokat szeretnénk eljuttatni a fiatalokhoz, melyek valódi színházi élményt jelentenek: ezért meghívtuk a budapesti Krétakört (a Hamlett.ws című előadással), Földes Hobót, aki szintén Budapestről érkezik. A jelenlevők továbbá megnézhetik az Osonó Részletek a bolyongás meséiből című előadását. A www.odif15.net honlapon az érdeklődők további információkat tudhatnak meg a rendezvényről.

Jakab Villő-Hanga

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Teadélután Bukarestben

Bár én nem voltam ott, ez a délután egy kicsit más volt, mint a többi. Bukarest lett pár óráig az Olimposz, és a parlamenti palota maga Olümpeion, az istenek főtemploma. Mai ember számára ez nem jelent mást, mint hogy Bukarestben szervezték meg a 2008-as NATO-csúcstalálkozót.
2008-04-05: Kovakő - diákmelléklet - x:

Vissza a közelmúltba

Középiskola. Csak egy szó. Mégis annyira kifejező. Gyakorlatilag tizenkét évig a diákok ,,rémálma", ugyanakkor a második otthonuk. Sokan legszívesebben örökre megszabadulnának az iskola által nyújtott gyötrelmektől, de akadnak olyanok is, akikben vegyes érzelmeket kelt a szó. Sok mindent magában foglal: haverok, szórakozás, jó hangulat, tanulás, órák, tanárok, diákok, és sorolhatnám…