A Pál utcai fiúk napja

2008. április 9., szerda, Magazin

Vetélkedővel, kerekasztal-beszélgetéssel, fotókiállítással és koncerttel ünnepli ma A Pál utcai fiúk című regény megjelenésének 100. évfordulóját a Molnár-regény előtt kiállítással is tisztelgő budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum.

Az 1907. április 10-én megjelent regényhez kapcsolódó budapesti iskolák diákjai a Pál utcai fiúk kedvenc időtöltését jelentő játékokban: einstand nélküli golyózásban, farakásban, fűrészelésben, petanque-ban mérhetik össze tudásukat a Károlyi utcai palotában. A regényhez kapcsolódó korabeli fővárosi helyeket, a mű keletkezéstörténetét, a szerző, Molnár Ferenc gyermekkorának életrajzi részleteit felelevenítő tárlaton a tanulók beleélhetik magukat Boka János, Nemecsek Ernő és a Pásztor-testvérek mindennapjaiba. Délután a tárlathoz kapcsolódó fotókiállítás nyílik: Az én grundom, a mi grundunk című pályázatra beérkezett legjobb alkotásokat és a díjnyertes felvételeket bemutató tárlatot Tímár Péter fotóművész nyitja meg. Ezt követően írókkal, művészekkel, ismert közéleti szereplőkkel folytatnak múltidéző kerekasztal-beszélgetést A Pál utcai fiúk című regény kapcsán. A Békés Pál író által vezetett eszmecserén Geszti Péter szövegíró, Pelsőczy Réka színművész, Szabó T. Anna költő, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Kőrösi Zoltán író és Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztője vesz részt. A Pál utcai fiúk napját a regény címével azonos nevű, 1983-ban alapított zenekar akusztikus koncertje zárja.

A regény megjelenésének 100. évfordulójára tavaly októberben nyílt tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol a látogatók, miután végigmennek az Üllői úti házak homlokzatát idéző folyosón, az egyik teremben farakásra mászhatnak fel, onnan a grund makettjére pillanthatnak le, belenyúlhatnak két nagy zsebbe, mely Csónakos sok csodát rejtő zsebeit utánozza, a hátsó teremben pedig növények, egy kis tó és rajta átvezető híd idézi a Füvészkert hangulatát. Az augusztus 31-ig megtekinthető kiállítás egyik falán nagy térkép kapott helyet, amelyen azt a több mint negyven országot jelölik, ahol Molnár Ferenc regénye megjelent.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-09: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, gyermek, testvér, keresztanya, sógorasszony, nagynéni, közeli és távoli rokon, a szacsvai
GÁLL VINCÉNÉ
SZILVÁSI PIROSKA
életének 66. évében türelemmel viselt, hosszú szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése 2008. április 10-én 14 órakor lesz a szacsvai temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
2505791
2008-04-09: Magazin - x:

Elhunyt Charlton Heston

Életének 84. évében Beverly Hills-i otthonában szombaton elhunyt Charlton Heston Oscar-díjas amerikai színész.