Díszállatok a lakásbanKecskepapagáj

2008. április 10., csütörtök, Család

A kecskepapagáj alapszíne zöld. Homloka, feje teteje, a szeme és füle között, valamint a farcsíkján lévő folt karmazsinvörös. Írisze vörös, csőre halvány kékesszürke, sötétszürke csúccsal, a lába szürkésbarna.

A madár hossza huszonhét centiméter. A fiatalok fején a vörös folt kisebb, farkuk rövidebb, íriszük halványbarna. Őshazája Új-Zéland mindkét szigete és a környező szigetek. Természetes élőhelyén, síkvidéki erdőségekben többnyire nagy csapatokat alkot. Tápláléka gyümölcs, magvak, bogyók. Gazdasági kártétele miatt a farmerek sokáig üldözték, minek következtében a populáció megcsappant. Ekkor néhány ottani tenyésztő titokban hozzáfogott tenyészteni, így a faj fennmaradhatott. A természetben a nagy pusztulást úgy próbálták egyensúlyozni a madarak, hogy nyolc-tíz tojást is tojtak.

Mikor hozzám került egy pár kecskepapagáj, meglepődtem, hogy nyolc tojást tojt, és mind a nyolc magos volt. A másik meglepetés az volt, hogy alig tollasodtak ki a fiókák, máris új tojásokat rakott le a tojó. Erre nem számítottam, és mivel kinti röpdében voltak, a tél beállta csupaszon érte volna a fiókákat. Így pótanyaságra kényszerültem: mesterségesen neveltem fel őket. Mondhatom, nagyon jámborrá váltak. Hiába tettem be a fajtársaikhoz, mihelyt megláttak, rögtön rajtam voltak, és ez így van ma is.

A kecskepapagáj nem félénk, inkább kíváncsi természetű, röpte gyors, kissé hullámzó. Kifejezetten mozgékony voliermadár, rendkívül gyorsan fut a röpde oldalán. Tápláléka magkeverék, amit zöldséggel, gyümölccsel kell kiegészíteni, szereti a lisztkukacot is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-10: Család - Puskás Attila:

Személyiségünk tükre az írás (Ki vagyok?)

Középiskolás korom óta nyerte el tetszésemet a grafológia tudománya. Azóta sikerült több megvásárolt szakkönyv és elemzésgyakorlás révén gyarapítanom ismereteimet.
2008-04-10: Család - x:

Parkinson-kór

1997 óta világszerte április 11-én tartják a Parkinson-kór világnapját, ugyanis 1755-ben ezen a napon született James Parkinson angol orvos és természettudós, aki 1817-ben elsőként írta le hat betegen a kór klinikai tünetegyüttesét.