Ki vagyok?Személyiségünk tükre az írás

2008. április 10., csütörtök, Család

Középiskolás korom óta nyerte el tetszésemet a grafológia tudománya. Azóta sikerült több megvásárolt szakkönyv és elemzésgyakorlás révén gyarapítanom ismereteimet.

Nem szívesen hozakodom elő vele, mert azonnal kérik saját írásuk elemzését az emberek, s ha kellemetlen minősítést (is) kell mondanom, megsértődnek, mert eleve minden ember tökéletesnek képzeli magát.

Akárcsak az emberi kultúrtörténelem valamennyi ismerete, a grafológia — íráselemzés — a messzi ókorba nyúlik vissza, de a kriminológiában és a munkaadó alkalmazási eljárásában a kézírásban kifejeződő személyiségkép a XX. század vívmánya, korszerű szinten L. Klages és M. Pulver ún. német iskolája alapján. Ma már az orvostudománynak, elsősorban a lelkibetegségek okainak feltárásában is nagy segítséget nyújt.

A grafológiát meg lehet tanulni: mit jelent az írászóna, a kötésmód, a nagy vagy kicsi karakterű írás, a felső és alsó szárak formája, nagysága, a nyomaték stb. De a neheze az összkép értelmezése. Az elemzés végkövetkeztetése nem egyenlő a részletek összeadásával. Minden írás mindenekelőtt negatív vagy pozitív minősítést kap az összkép alapján. Ez dönti el az illető személyiségének kedvező vagy kedvezőtlen megítélését. Csupán ,,ízelítőül" — kóstoljunk bele. Mivel az aláírás mintegy ,,kvintesszenciája" az írásnak, azt mutatjuk be és értelmezzük. Általában: ha az aláírás nem különbözik a szövegírástól, nyíltságra, az írottak tekintetében őszinteségre utal. Az elnagyolt, olvashatatlan írás a magát indokolatlanul nagyra tartó, rejtőző ember kézjegye.

Nos, tehát lássuk nagy zeneszerzőnk, Bartók Béla aláírását: a vezeték- és keresztnév egybekötése a hivatás és magánélet egybeforrottságát jelenti. Albert Einstein aláírása után pontot látunk. Annyit tesz: nem tűrök ellenvéleményt, megmondtam, ,,punktum"! Thomas Edison felfelé ívelő kezdő T betűje a magasba törő, rendíthetetlen kutatóé, de ha ez a vonal kampóban végződne, magának való, önző emberre utalna.

Paráfnak nevezzük a végvonalakat. Íme két ,,közemberi" aláírás. Az Erika nevű hölgy alighanem saját fontosságát hangsúlyozza, de elkülönülési, magát sokszorosan alátámasztó bizonytalankodását is. Lászlóné hangsúlyozza, hogy nem vénlány és nem özvegy (vagy elvált), de figyeljük meg, a ,,né" szócska kissé elkülönül a ,,László"-tól. Baj lehet itt a házassággal! És így tovább. Bele lehet szeretni ebbe a tudományba!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-10: Család - Jártó Kocsis Edit:

Időhiány (Különös hiánybetegségek)

A türelmetlenség és a felfokozott élettempó azt a látszatot kelti, hogy a mai ember nek kevesebb idő áll rendelkezésére, mint az eddigi korokban. A valóságban az orvostudomány fejlődésével egyre inkább kitolódnak a fizikai lét határai.
2008-04-10: Család - Kelemen László:

Kecskepapagáj (Díszállatok a lakásban)

A kecskepapagáj alapszíne zöld. Homloka, feje teteje, a szeme és füle között, valamint a farcsíkján lévő folt karmazsinvörös. Írisze vörös, csőre halvány kékesszürke, sötétszürke csúccsal, a lába szürkésbarna.