A dizájn a tárgyak lelkiismerete

2015. november 5., csütörtök, Közélet

Ritkán látható, remek kiállítás nyílt kedd este az Erdélyi Művészeti Központban: a bemutatott Mercedes-Benz modellek, fantáziatervek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diákjainak munkái, e tárlat révén az autótervezés különleges világába pillanthatnak be a látogatók, sőt, az autók bűvöletében élő gyermekeknek is csemege lehet. A kiállítás – miként az erdélyi dizájnerek munkáit bemutató második tárlat is az EMŰK emeletén – a Dizájn Hét rendezvényeként nyitotta meg kapuit.

  • A budapesti MOME és a Mercedes-Benz autógyár közötti együttműködés eredménye a kiállítás
    A budapesti MOME és a Mercedes-Benz autógyár közötti együttműködés eredménye a kiállítás

Nagy álom vált valóra, rendkívüli kiállítás nyílik – mondotta az EMŰK földszintjén látható Mercedes-Benz modelleket, fantáziaterveket, plakátokat, rajzokat felsorakoztató tárlat megnyitóján Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi dizájner, a rendezvény kitalálója. Sepsiszentgyörgyön a következő években a kultúrára építünk, mert a kultúra a gazdasági életet is inspirálni tudja – mondotta köszöntőjében Sztakics Éva alpolgármester, tolmácsolva egyben Antal Árpád polgármester jókívánságait is. Sztakics Éva szerint a dizájnerek munkája szerencsés és felelősségteljes munka, mely mindenen látszik, és meghatározza az emberek ízlésvilágát. Dizájnerek nélkül a gazdasági élet sem lehet sikeres – tette hozzá.
A Mercedes-Benz modelleket felsorakoztató tárlat viszonylag tág keresztmetszete annak, amivel mi foglalkozunk – magyarázta Lenkei Balázs, a MOME tanára. Jármű-formatervezői képzésük kapcsán megjegyezte, a Mercedes-Benz tizenhárom éve támogatja a budapesti művészeti egyetemet, ez az együttműködés egyebek mellett azt jelenti, hogy a MOME állandó, heti kapcsolatban áll a világhírű autógyár stuttgarti dizájnközpontjával, az ottani formatervezők pedig mentorai a MOME diákjainak, mi több, Gorden Wagener, a Mercedes-Benz fődizájnere félévente Budapestre látogat, ilyenkor a diákok angol nyelvű prezentációkat tartanak, ezeket az egyetemi konzultációkat pedig nagy sajtóérdeklődés kíséri. Formatervezői képzés tekintetében Közép-Kelet-Európában meghatározó, amit a MOME nyújt, mi több, Gorden Wagener azt mondta, amit mi tudunk, az világszínvonal – fűzte hozzá Lenkei. A partneri viszony azt is jelenti, hogy diákjaik akár fél évet tölthetnek a stuttgarti autógyár stúdiójában, és általános jellemző, hogy a MOME járműtervezésre szakosodó végzőseinek nagy része el is tud helyezkedni Európa valamelyik nagy nevű autógyártó cégénél. A budapesti formatervező-képzésben határon túli magyar diákok is részt vesznek – Lenkei Balázs a sepsiszentgyörgyi Fogarasi Lászlót, illetve az erdélyi Szász Zoltánt említette –, ugyanakkor most Sepsiszentgyörgyön is partneri kapcsolatokat próbálnak építeni. Mint fogalmazott, a diákokat arra próbálják trenírozni: álmodozzanak, mert az autótervezés nagyon komplex folyamat, hat-nyolc évig is tart egy új modell megtervezése; a végzősök menni vagy maradni dilemmája kapcsán pedig megjegyezte, ezt a szakmát Európában csak 10–15 helyen lehet művelni. A dizájn a tárgyak lelkiismerete, fontos az ergonómia, a műszaki tartalom, ugyanakkor vonzónak is kell lennie – hangoztatta.
Az EMŰK emeleti kiállítótermében nyílt Transylvania Tranzit tizennégy erdélyi dizájner munkáiból szemléz, azok alkotásaiból, akik Erdélyben formatervezésből próbálnak megélni. Nagyon fontos, hogy ez a társaság megmutassa magát a kreatív iparban – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlatot Damokos Csaba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 813
szavazógép
2015-11-05: Közélet - Fekete Réka:

Életre kel kis gömböc

Meseműhellyé varázsolták elemista gyermekek tegnaptól a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány tanulmányi termét, helybéliek és háromszéki nagyszülőknél vakációzó távolabbiak töltik együtt az őszi  szünidő hetét.
2015-11-05: Közélet - :

Pályaválasztási felmérést végeznek (Röviden)

E hónap folyamán kérdőívek segítségével mérik fel a kézdiszéki nyolcadik osztályosok pályaválasztási elképzeléseit, feltérképezik, mennyire van összhangban a vállalkozók igényeivel, hogy ennek tükrében szervezzék meg a célirányos, minőségi szakoktatást – jelentette be Gábor Rezső, a Gábor Áron Szakképző Líceum igazgatója. A pedagógusokból, pszichológusokból, szociológusokból és médiaszakemberekből álló csapat több  alkalommal is szeretne találkozni felső-háromszéki nyolcadikos tanulókkal és azok szüleivel, illetve vállalkozókkal.