Mi, hol, mikor?

2015. november 6., péntek, Mi, hol, mikor?

Dizájn Hét – Sepsiszentgyörgy, 2015
A mai műsor: 10–14 óráig Design Terminál-konzultációk a Lábas Ház emeleti irodájában, 13–23 óráig Dizájnvásár az IndiVINO-ban, 19 órától a Prowood Dizájn Pályázat eredményhirdetése, kiállításmegnyitó a Lábas Ház emeleti kiállítóterében, 20 órától Vásár-buli Buff-fal az IndiVINO-ban.

  • Megjelent az Erdélyi Napló 44. száma
    Megjelent az Erdélyi Napló 44. száma

A szombati műsor: 10–20 óráig Dizájn-vásár az IndiVINO-ban, 11 órától Oktogon, Zeppelin, Igloo – lapbemutató és beszélgetés ugyanott, 18 órától divatbemutató a Hostel Beer Pubban, 22 órától Afterparty: dj Infragandhi ugyanott.


Jubileum
A 15 éve létesített Izabella Alapítvány a Salvatore Egyesülettel együtt ünnepli az évfordulót a Sepsiszentgyörgy, Horgász utca 32. szám alatti székházában, ahová ma és szombaton különböző foglalkozásokra elvárnak  minden érdeklődőt. Mindkét napon 8–10 óráig testsúlymérés és táplálkozási tanácsadás, ma 10–18 óráig gyermekeknek tartanak elsősegély- és mentőautó-bemutatót, lesz arcfestés és ügyességi versenyek. Szombaton ugyanebben az időszakban vérnyomást és vércukorszintet mérnek, EKG-t készítenek, és azt orvos értékeli ki, aki tanácsokat is ad.


Tánc
A Háromszék Táncegyüttes ma 19 órától bemutatja az Erdély-menyegző című legújabb produkcióját a Háromszék Táncstúdióban. A folklórszínházi előadás rendező-koreográfusa Mihályi Gábor érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. A következő előadás vasárnap 19 órától ugyanott. Jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatók.
A mai előadás után, 22 órától táncház lesz a színház előcsarnokában. Házigazda: Dombi Rózsa és Melles Endre. A Háromszék Táncegyüttes bemutató előadására való tekintettel a táncoktatás elmarad. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes.


Színház
* Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház kamaratermében ma 19 órától Jonas Gardell Jegesmedvék című előadása látható Zakariás Zalán rendezésében.
* A Kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától Molnár Ferenc Játék a kastélyban című előadását mutatja be a Vigadó nagytermében. Az előadásra a Toldi-bérlet érvényes, a szabadon maradt helyekre jegyet lehet váltani, ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.


Zene
A Kovásznai Művelődési Központban a Tiszta Szív diákkórus szervezésében szombaton 17 órakor kezdődik a kovásznai kórusok hagyományos találkozója. Fellép: a Pastorala Kamarakórus, a Hozsánna kamarakórus, a belvárosi református egyházközség férfidalárdája, a római katolikus egyházközség Szent István Vegyes Kara, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kovásznai tagozatának Magnificat gyermekkórusa és a Boldog Apor Vilmos gyermekotthon Schola Patrona Hungarorum kórusa. A rendezvény szeretetvendégséggel zárul.


Hitvilág
* A Kovászna-Belvárosi Református Egyházközségben a templom felszentelésének 200. évfordulóján, vasárnap 13 órától hálaadó istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Közreműködik a Református Férfidalárda, valamint a gyülekezet vallásórás és ifjúsági csoportja.
* A kovásznai belvárosi református templomban vasárnap 16 órától unitárius istentisztelet lesz.


Népfőiskola
Kovásznán a városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében hétfőn 17 órától dr. Szakály Sándor professzor, a budapesti Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető tanára Trianontól Párizsig. Magyarország 1920–1940 kö­zött címmel tart előadást. Házigazda: Balogh Zoltán lelkipásztor, a népfőiskola programszervezője.


Előadás
Sepsiszentgyörgyön az Írisz Házban szombaton, vasárnap és hétfőn 17 órától Reinzinger János budapesti irodalomtörténész tart előadást Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájáról. A belépés ingyenes.


Megjelent
az Erdélyi Napló 44. száma. Végeladás, nincs maradás címmel közöl a lap kétoldalas színes riportot a népszerű székelyföldi állatvásárokról és gazdanapokról. * A túl sok okostelefon-használat és képernyő előtti üldögélés, a túl kevés iskolai tornaóra és a helytelen testtartás káros hatásairól beszélt a lap oktatási rovatának Bogdán Emese csíkszeredai tornatanár. * Az e heti életút-interjú dr. Kőrösi Mária budapesti egyetemi tanárral, a korabeli magyar tudósok által megalkotott politikai földrajz szakértőjével készült, akivel a Kárpát-medence egyediségéről beszélgetett a lap munkatársa. * A kék ruhás nő, akit összevertek a bányászok címmel az Erdélyi Napló végigköveti a 25 évvel ezelőtti bukaresti atrocitások történetét. Az egykori áldozat, Isabela Odor soha nem adta fel a reményt, hogy egyszer sikerül igazságot teremteni a bányászjárások ügyében.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Salvia 2. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki!), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942), Kézdivásárhelyen a hét végén a Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a Dona, Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 961), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 340 914), Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0267 377 366, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.


Röviden
FELVÉTELI FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata szombaton 16 órától a líceum drámatermében felvételi felkészítőt tart nyolcadikosoknak, akik a jövő tanévben induló drámaosztályba óhajtanak jelentkezni. A felkészítőn a gyermekeknek alkalmuk lesz megismerkedni a drámajátékokkal, és kipróbálhatják a gyakorlati szaktantárgyak egy részét. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonon vagy a www.osono.ro honlapon lehet.
TALÁLKOZÓ. A mellrákkal érintetteket és hozzátartozóikat várják ma 17 órára csoporttalálkozóra a sepsiszentgyörgyi Vöröskereszt székházába. Meghívott: dr. Kerestély Péter.
TERMÉKVÁSÁR. Szombaton és vasárnap Sepsiszentgyörgyön a volt Bodok Szálló előtti téren várják az érdeklődőket a hagyományos és kézművestermékek vásárára. Tegnapig 47 termelő jelentkezett be sok-sok finomsággal. Lesz szörp, lekvár, savanyúság, szárazpataki házikenyér, hús­termékek, sajtkészítmények, marcipános házicsoki, kürtőskalács, pászka, házi céklás almalé, méz, méhészeti termékek. A kézművesek is szebbnél szebb termékeket kínálnak: kézzel készített ékszerek, kötött/horgolt holmik, népies ruhák, gyertyák, levendula, szappan, bőrbazár várja a vásárlókat. A  Kovács Kastély csülköt süt, az Egermand Kft., a gyergyószentmiklósi Székelyfalat és a csíkszeredai Trans-Serv finomabbnál finomabb húskészítményeket kínál. Sajtkülönlegességeket Homoródalmásról, Kézdiszent­lélekről, Korondról hoznak.
IVÓVÍZ. Kovászna város egész területén ma 17 óráig továbbra is zavaros lehet az ivóvíz. A kellemetlenségekért a fogyasztók megértését és türelmét kérik.
ÁRAMSZÜNET. Kézdivásárhelyen ma 13.30–15.30 óráig a Nap utcában, Sepsiszentgyörgyön hétfőn 8–9 és 17–17 óráig a Romulus Cioflec utcai 1, 2, 4, 5, 6, 34-es és 26-os tömbházban, valamint a Mező utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2015-11-05: Belföld - :

Kihallgatják Emil Bocot (Röviden)

Kolozsvár polgármesterét csütörtök reggel tanúként hallgatja ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség az Elena Udrea volt idegenforgalmi és regionális fejlesztési miniszter ellen indított újabb bűnvádi eljárás kapcsán. Boc a DLP elnöke volt, amikor Udrea a vád szerint egy üzletembertől ötmillió dollár kenőpénzt kért és kapott, hogy kijárja, a megvesztegető vállalata továbbra is kedvezményes áron kapjon áramot a Hidroelectrica állami energiaközponttól.
2015-11-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Barátaink és ismerőseink tudomására hozzuk, hogy
dr. FILIPÁNITS KÓNYA ZITA
hamvainak búcsúztatása 2015. november 10-én 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi régi református ravatalozóházból.
Lánya és unokája
8780