Az oktatás Nobel-díjaTitkos leányiskolákat működtető afgán nő kapta

2015. november 6., péntek, Magazin

A lányok oktatását tiltó tálibok uralma idején titkos leányiskolákat működtető afgán nő, Szakena Jakúbi vehette át idén az oktatás Nobel-díjaként is emlegetett, félmillió dollárral (átszámítva mintegy 145 millió forinttal) járó WISE-díjat.
 

Szakena Jakúbi 1995-ben alapította az Afgán Oktatási Intézetet (AIL), amely megszervezte az oktatást és az egészségügyi ellátást a pakisztáni afgán menekülttáborokban, továbbá illegális leányiskolákat működtetett Afganisztánban a totalitárius uralmat gyakorló fundamentalista rezsim idején. A karitatív szervezet az évek során 12 millió emberen segített, köztük sok lányon Afganisztán hátrányos helyzetű térségeiben.
Az aktivista magániskolákat is alapított a saját neve alatt, rádióállomást létesített, és tervezi egy nőegyetem és egy tévécsatorna elindítását is. „E díjjal még több afgánt oktathatunk, reményt adva nekik, és arra bátorítva őket, hogy sose adják fel, bármivel is kerülnek szembe” – mondta Jakúbi a díjátadón, amelyen jelen volt Michelle Obama, az amerikai elnök felesége is.
Az elismerést tavaly Ann Cotton brit üzletasszony nyerte el, akinek Cam­paign for Female Education (Camfed) nevű projektje több mint egymillió afrikai lány taníttatását segítette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2015-11-06: Magazin - :

Felújítják a görgényszentimrei Rákóczi–Bornemisza-kastélyt

Európai uniós hozzájárulással, több mint kétmillió euróból tervezik felújítani a Görgényszentimrén található 17. századi, egykori Rákóczi–Bornemisza-kastélyt és annak dendrológiai parkját.
2015-11-06: Magazin - :

Súlyos beteg volt Robin Williams

Robin Williams nem azért lett öngyilkos, mert depressziós volt, hanem azért, mert egy halálos betegségben, az úgynevezett Lewy-testes demenciá­ban (elbutulásban) szenvedett. Talán három éve lehetett volna még hátra. Ezt az amerikai színész özvegye árulta el.