Az utca hangja

2015. november 6., péntek, Nyílttér

Id. JÁGER ÁRPÁD, Felsőrákos. Az ötvenhatos forradalom is bebizonyította, hogy a magyarság nem tűri az idegen hatalmak uralmát: egy emberként nyilvánította ki vágyát a szabadságért és a zsarnokság iránti ellenkezését. Az erdélyi magyarság is csatlakozott az anyaországiakhoz, aminek következményeit mindannyian tudjuk. Kellett a megemlékezés, hogy erőt merítsünk belőle, és a továbbiakban se adjuk fel hitünket, a szabadsághoz való jogunkat.

Ezt hangsúlyoztuk a Székelyföld határainak kivilágításával is, az SZNT kezdeményezésére. Megmutattuk, hogy igenis, létezik Székelyföld, ha a kormány és az EU nem is akar tudni rólunk, akkor is vagyunk és leszünk. A nagy menetelés után kellett ez az újabb megmozdulás, a jelzés, hogy az őrtüzek hamujában maradt parázs bármikor feléledhet. Kár, hogy az RMDSZ nem kezdeményez hasonló rendezvényeket – csak támogatnak, megjelennek, szónokolnak is, de igazából más érdekli őket. Most az MPP-t puhítgatják, amely a szövetségből egyszer már kiállott tagokból alakult, akik látták, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok. És a körvonalazódó partnerség kizárólag a tulipános listán lehetséges... Hát a másként gondolkozók, ők nem kapnak esélyt? 
VERES ILDIKÓ, Kisbacon. Kilencven résztvevője volt a helyi óvoda és a Benedek Elek-iskola pedagógusai és a szülők által október végén szervezett szüreti felvonulásnak, amelybe a gimnazisták és az ifjak is bekapcsolódtak. Az ünnepi menetet Bakó Attila vezette ifjú bíróként, utána az édesapák és az általuk vezetett lovakon a legifjabb, 10–12 éves csőszlegények vonultak. Következett a négy lányos szekér székely ruhába öltözött gyermekekkel, szülőkkel, végül pedig a cigány és a boros szekér. Élőzenei kísérettel, hagyományos szüreti énekeket énekelve, bort kínálva járták végig a falut,  az esti mulatságra hívogatva a helybelieket. A bál gyermektáncházzal indult (Keresztes Gabriella vezetésével), volt szőlőkoszorú-árverezés és szőlőlopás is. E kis település minden tagjának felejthetetlen élményt nyújtott ez a számukra nagy ünnep, ami méltó példája annak, hogy ha az óvoda, iskola, család és közösség összefog, nagyot tud alkotni, értéket tud teremteni: néphagyományt éltet, közösséget kovácsol, együttműködést fejleszt,  jókedvre derít. Köszönet a rendezvény főtámogatójának, a kisbaconi erdő- és legelőbirtokosságnak.
BOCZ KLÁRA, Sepsiszentgyörgy. Sokszor megyek bevásárolni az Oltmező utcai Kaufland üzletbe. Köztudott, hogy az oda igyekvőknek nagyon forgalmas és veszélyes úton kell átkelniük, és még egy gyalogátjáró sincs, a járművek pedig eszeveszetten hajtanak. Az illetékesek ne várják meg, hogy baleset történjen, akár mindennapos forgalomirányítással oldják meg a vevők biztonságos átkelését!
V. K., Sepsiszentgyörgy. Bár örömmel követem, ahogyan egyre több utca, járda újul meg és válik járhatóvá városunkban, babakocsival közlekedő édesanyaként elszomorít a munkálatok minősége, a kivitelezők gondatlansága. A közelmúltban átadott Kórház utca felső végén, a Kolcza vendéglő felőli járdára gyalogosként még csak-csak felléphettünk, a napokban azonban babakocsival, biciklivel, kerekes székkel már nem lehetett biztonságosan megközelíteni a gyalogosoknak szánt utcarészt. Hanyagul otthagyott, szögbe állított szegélykő jelölte, hol kellene le- vagy felgurítani a babakocsit, kerekes széket, ám a kivitelező nem fejezte be az átadott munkát. A köveket végül utólag összedolgozták az úttesttel, illetve a járdával... Az Andrei Şaguna utca megújult járdájára gyalogosként is kihívás fellépni, a dupla magas szegélykő miatt a kismamák meg sem közelíthetik azt... A végre befejezett és forgalomnak átadott belvárosi szakaszokon sem egyszerű babakocsival közlekedni. A pénzügyi hatóság előtt átgurulhatunk ugyan az átjárón, a járdát azonban nem lehet rendeltetésszerűen használni, mert az épületbe látogató, gondatlan polgárok járművei foglalják el, így ikreit babakocsiban toló édesapával, nagymamával jómagam is a forgalmas úttestre kényszerültem, hogy a szomszédos Nicolae Bălcescu utcát megközelítsem. A pénzügy mögött újabb meglepetés várt, a járdán két parkoló autó közt éppen csak elfért a babakocsi, néhány méterrel odébb pedig az amúgy is keskeny járda közepén hagyta valaki az autóját, az intézmény hátsó kapujánál pedig keresztben rostokolt egy Opel. Így ismét a forgalmas úttestre kényszerültünk. Hasonló a helyzet a Szemerja negyedi Bertis üzlet és autóbuszmegálló környékén is: a parkolót önkényesen a járdára is kiterjesztették a kényelmes járműtulajdonosok. Úgy gondolom, a városvezetésnek a munkálatok minőségét is ellenőriznie kellene, mielőtt egy-egy szakaszt átvesznek, mert egy látszólag aprócska hiányosság sok adófizető megyeszékhelyi polgárt akadályoz a biztonságos közlekedésben. De nem ártana, ha komolyan ellenőriznék és bírságolnák a tilosban parkolókat, miattuk veszélyes kaland babakocsival átkelni Sepsiszentgyörgy forgalmas, szépen megújuló belvárosán.
SZŐKE GÉZA, Sepsiszentgyörgy. Tavaly ősszel kezdték meg a munkálatokat a belső-Váradi (Aschermann Vendrei Ferenc) utcában, leaszfaltozták, a koptatóréteget is ráhúzták, de egy év sem volt elég, hogy befejezzék a javításokat. Az utca egyik oldalán nincs járda és sánc, mindkettő hiánya igen nagy bosszúságot okoz az ott lakóknak. Nagyobb esőzéskor megtelnek a pincék, a lakók által ideiglenesen lekavicsozott bejárók nem megfelelőek, van, aki be sem tud menni gépkocsival az udvarára. Hiába fordultunk panaszunkkal a polgármesteri hivatalhoz, azt a választ kaptuk, nem diktálhatnak a kivitelezőnek, hogy mikor dolgozzon. Hát akkor mire szerződtek?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 802
szavazógép
2015-11-06: Magazin - :

Újjáépítenék a világ hét csodájából az egyiket

Hatalmas múzeum formájában újraépítenék fiatal görög, spanyol és brit építészek, mérnökök és régészek a legendás rodoszi kolosszust – írja az MTI. A kolosszus az ókorban a görög sziget jelképe volt, a világ hét csodájaként tartják számon.
 
2015-11-06: Nyílttér - :

Köszönet a faragóművésznek

A reformáció ünnepét és a halottak napját idén beárnyékolták elüzletiesedett, külső és belső válságok által sújtott világunk hírei, ezért esett jól nekem, hogy vannak, élnek közöttünk jóindulatú, pénz és taps nélkül cselekvő emberek is, akik minden kérés vagy felszólítás nélkül ápolják és fenntartják magyarságunk emlékeit.