Hogy mik vannak!

2008. április 15., kedd, Magazin
Ikrek falva

Az ikrek falvának is nevezik a kárpátaljai Felsőveresmart (Velika Kopanya) községet, ahol ötven helyben született ikerpár él. A Nagyszőlős (Vinohragyiv) melletti községben élő mintegy ezer családra jelenleg ötven egy- és kétpetéjű ikerpár esik, de a helyiek számításai szerint az elköltözöttekkel együtt az ikerpárok száma eléri a százat.

A falu ebben a tekintetben egyedülálló Ukrajnában, s felvették az Ukrán Rekordok Könyvébe. A község iskolájában az ikrek létszámuk alapján egy egész osztályt kitennének. A tanintézetbe járó mintegy ötszáz gyermek között tizennyolc az iker. A falu 3200 lakója között feltűnően sok a magyar családnevű. A helybeliek ruszinnak mondják magukat, Ukrajnát Rusznak nevezik, és a környező településekétől elütő, sajátságos ruszin-ukrán dialektust beszélik. Arra, hogy miért születik a községben feltűnően sok ikerpár, még nem találtak magyarázatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-15: Magazin - x:

Sztálin élő hasonmása

Sztálinnak igenis, voltak hasonmásai, akiket biztonsági okokból alkalmaztak: egyikük most hosszas kapacitálás után megszólalt, de az ötven év alatt beidegződött óvatosság ma is éberséget parancsol, és sokat nem mond, bár a szigorúan titkos minősítés 1996-ban lekerült a vonatkozó dokumentumokról.
2008-04-15: Magazin - x:

Százötven éves a burgonyaszirom

A világszerte elterjedt rágcsálnivalót, a chipset 1858-ban fedezték fel a New York állambeli Saratoga Springsben. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen vacsorájához kezdett az egyik helyi étteremben, amikor a körítésként feltálalt burgonyát túlságosan vastagnak találta.