Milyen veszélyeket rejtenek a kozmetikumok?

2008. április 24., csütörtök, Család

Csak keveseknek nincs gondjuk a bőrükkel. A többség akár ronthatja is a helyzetet, ha nem megfelelő kozmetikumot használ. Vajon egyéni hajlamtól vagy a termékek összetevőitől függ, hogy ártalmas-e egy arckrém, testápoló vagy parfüm? Alább egy kozmetikus és egy bőrgyógyász válaszol e kérdésekre.

,,A jó krém nincs túlszínezve, illatosítva és agyonreklámozva" — dióhéjban így foglalja össze a kozmetikus azt, hogy mit kenjen magára az ember, ha fiatalságát akarja megőrizni. Annyi bizonyos, hogy kozmetikumok nélkül ma már aligha tudnánk meglenni, s minden életkorban mást és mást várunk el a különféle kencéktől. Míg a serdülőknek a fokozott faggyútermelés miatt megjelenő pattanások keserítik meg életüket, életkorunk előrehaladtával bőrünk állapotának változását (csökken a feszessége, elvékonyodik, megjelennek a ráncok) akarjuk elrejteni.

Húszéves kor alatt, hacsak nincs valami probléma — pattanás, mitesszer, gyulladás — nem ajánlott a napi krémezés, legfeljebb néha egy kis hidratálás és pakolás. A napi alapos tisztítás viszont ekkor is elengedhetetlen. Huszonöt év fölött viszont nem árt beszerezni egy jó hidratáló és egy jó regeneráló krémet, míg harminc fölött már szükséges az öregedést gátló készítmény. Nem árt azonban odafigyelni, milyen termékekkel akarjuk kezelni bőrünket, hiszen vannak olyan szerek, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

,,Egy kozmetikum valamennyi alkotórészének, az alapanyagoknak, az adalékanyagoknak, az illatanyagoknak, emulgeátoroknak, illetve a konzerválószereknek lehetnek mellékhatásai, természetesen csak az arra érzékenyeknél váltanak ki allergiát" — mondta Nagy Lídia bőrgyógyász-allergológus, kozmetikai szakértő. ,,Azt ajánlom, aki hajlamos az allergiára, vagy tudja, hogy mi vált ki nála tüneteket, ne sajnálja az időt arra, hogy vásárlás előtt tüzetesen megvizsgálja a terméket. Egyenesen óvakodni kell az olyan termékektől, amelyeken nem tüntették fel az összetevőket; ha valaki biztosra akar menni, annak a gyógykozmetikumokat ajánlom."

Egyetlen krémtől se várjunk csodát, bőrünk genetikailag meghatározott, s ezt kenőcsökkel sem igazán tudjuk hosszú távon befolyásolni. Az egészséges, szép bőrért főleg az életvitelünkkel tehetünk sokat, naponta igyunk legalább két-három liter folyadékot, rendszeresen fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt. Ha valaki tizenöt éves korától kezdve szinte naponta jár szoláriumba, az ne csodálkozzon, ha majd huszonévesen ráncosabb lesz a bőre, mint egy negyvenévesnek. (hvg.hu)

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-24: Család - Puskás Attila:

Azonosító DNS-eink (Ki vagyok?)

Sorozatunkban már szóltunk olyan azonosító, személyiségünkről árulkodó jegyekről, mint az ujjlenyomat vagy írásunk. Jelen korunkban azonban a legfontosabb és legbiztosabb személyazonosító a DNS-ünk.
2008-04-24: Sport - Bogdán László:

Az átverések két napja

Benkő Levente felfelé ívelő történészi pályájának új darabja és fontos eredménye Az őszinteség két napja — 1956. szeptember 29—30. című kötet.