Az ,,újraértelmezett” Moholy-Nagy László

2008. április 26., szombat, Magazin

Moholy-Nagy László képzőművész munkásságának fontos szakaszát bemutató kötet jelent meg Természet és technika — az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916—1923 címmel; Botár Olivér művészettörténész munkáját csütörtökön, a Magyar Nemzeti Galéria azonos című kiállításának megnyitóját követően mutatták be Budapesten.

Passuth Krisztina művészettörténész Moholy-Nagy-kutató Botár Olivér könyvét méltatva elmondta: bár a mű csupán néhány évet mutat be Moholy-Nagy László életéből, a szerző olyan periódust választott ki, amely egybeesett a 20. századi nemzetközi avantgárd izgalmas időszakával. Az 1916 és 1923 közötti időszak Moholy-Nagy életében is jelentős volt, ekkor vált elismert művésszé, a Bauhaus vezető egyéniségévé — hangsúlyozta Passuth Krisztina. Hozzátette: alapos és elmélyült kutatás eredményeképpen született meg a kötet, s a legkülönbözőbb szempontokból, szellemtörténeti, fotótörténeti, politikai, szépirodalmi oldalról dolgozza fel a történteket, igazi ,,mélyfúrást" végezve. Botár Olivér könyvében vannak olyan történelmi fejezetek is, amelyek a művészettörténészek számára is tudnak újdonsággal szolgálni — mutatott rá Passuth Krisztina, példaként említve a reformmozgalmakat és az organikus léttel kapcsolatos szemléletek kialakulását.

Botár Olivér magyar származású kanadai művészettörténész, a winnipegi Manitoba Egyetem professzora köteté­ben három nagy fejezetben tárgyalja Moholy-Nagy László életét és munkásságát. Feltárja a művész új médiumok iránti érdeklődésének eredetét, filmelméletének, fotogram-kísérleteinek és pedagógiájának forrásait, bemutatja konstruktivista festményeit és grafikáit, ízelítőt ad Moholy-Nagy és a dadaisták találkozásából, s az olvasó elé tárja, hogyan kapcsolódott be a berlini színházi életbe a művész. A Vince Kiadó gondozásában megjelent könyv katalógusként is szolgál a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt, azonos című tárlathoz, melynek kurátora szintén Botár Olivér.

Moholy-Nagy László 1895-ben született Bácsborsodon, a konstruktivizmus egyik legjellegzetesebb képviselője volt. Apja kivándorolt Amerikába, nagybátyja a vajdasági Moholpusztán (ma Mol) nevelte. Szegeden járt gimnáziumba, Budapesten a jogi karra, majd katona lett. Első világháborús sebesülése után a kórházban háborús képeslapokat kezdett festeni. Csatlakozott Ady Endre köréhez, majd rajziskolába járt. Első kiállítását 1918-ban a Nemzeti Szalonban rendezte. A tanácsköztársaság bukása után Ausztriába ment, majd Berlinben az új szellemű művészeti csoportokkal dolgozott együtt. 1923—1928 között előbb Weimarban, utóbb Dessauban a Bauhaus tanára volt. Ezután ismét Berlinben élt, majd a hitleri uralom elől 1935-ben Angliába, 1937-ben pedig az Egyesült Államokba költözött, s Chicagóban megalapította az Új Bauhaust. Műveinek többsége konstruktivista formakompozíció. Jelentős pedagógiai munkásságot fejtett ki, sokat publikált. Elméleti írásaiban főként az absztrakt művészettel és az alkalmazott művészetek kérdéseivel foglalkozott. 1946-ban hunyt el az egyesült államokbeli Chicagóban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-26: Kiscimbora - x:

Mikszáth Kálmán: Az óriás csizmák

A padláson limlom közt csodás pár csizma volt. Mikor a kis Lacika megpillantotta, arra a kiáltásra fakadt: ,,Megtaláltam az óriások csizmáját!" Mert csakugyan szörnyű nagy volt a csizma; a szára hátul meg volt hasítva, a lábfőre rozsdás sarkantyút kötött valamikor a gazdája. A Lacika apja így magyarázta meg a csizma eredetét:
2008-04-26: Magazin - x:

Volonté, a minden gyanú felett álló polgár

Az olasz politikai krimi klasszikusa volt Elio Petri 1969-ben készült Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében című film. A mű, amely annak idején megkapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, Cannes-ban pedig elnyerte a zsűri és a nemzetközi kritika különdíját, dupla DVD-n jelent meg a napokban: az eredeti film és ,,extrái", az eredeti forgatókönyv, standfotók és kommentárok mellett látható egy dokumentumfilm a főszereplőjéről, Gian Maria Volontéról, az olasz mozi nagy alakjáról és elkötelezett közéleti személyiségről.