Tojással tartósított hadsereg

2008. május 3., szombat, Magazin

Csin Si-huang (Qin Shihuang, Kr. e. 259—210), az első kínai császár híres terrakotta-hadseregének hétezer agyagharcosát és lovát elkészültük után felvert tojással borították.

Német és olasz vegyészek szerint, akik a ,,cseréphadsereg" néhány alakjáról vett mintát elemezték, a tojással a lakkréteget borították, ily módon tartósítva a harcosokat borító színpompás festést — olvasható az ABC Science hírei között. ,,A tojásalapú festék általában nagyon tartós, s nem oldódik a vízben. Ennek következtében kevésbé érzékeny a nedvességre" — mutatott rá Catharina Blänsdorf, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója. A tojás fehérjéi biztosították a színezékeknek a lakkréteghez való kötődését, miáltal szintén javult a festékréteg textúrája és sűrűsége — emelte ki Ilaria Bonaduce, a Pisai Egyetem kutatója. A tudósok, akik vizsgálataik eredményét a Journal of Cultural Heritage legújabb számában publikálták, mintát vettek a harcosok arcáról, a térdeplő íjászokról, valamint összegyűjtötték a padlón lévő festékmaradványokat. A továbbiakban vegyelemzésnek vetették alá a mintákat.

A vegyészek eredetileg úgy vélték, hogy állati eredetű enyv lehetett a festékek kötőanyaga, ám minden adat arra utal, hogy ez tojás volt. Ami a színezékek alapanyagát illeti, a korabeli művészek egyebek közt fehér ólomércet, malachitot, kvarccsillámokat, cinóbervöröset, faszénkormot, krómvöröset, azuritot, rézvegyületeket alkalmaztak. Az élénk színek fontosak voltak. Abban a korban a festékek igen drágák voltak, így a színpompás hadsereg a lehető legértékesebb dolognak számított. ,,Egy császárt pedig a lehető legjobb dolgok illették meg" — hangsúlyozta Catharina Blänsdorf.

A szilárd terrakotta és az ugyancsak tartós tojásfesték arra enged következtetni, hogy a ,,cseréphadsereg" az örökkévalóságnak készült. Az agyagharcosokon nyolcvan mesterember tüntette fel szignóját: ezek némelyike a császári udvarból érkezett, mások a helyi fazekasok közül verbuválódtak.

Erica Ribechini, a Pisai Egyetem Kémiai és Ipari Vegyészeti Intézetének kutatója szerint, aki nem vett részt a projektben, a vizsgálati eredmények nagyon jól megalapozottak. ,,A terrakotta-hadsereg nagyon híres, ennek ellenére meglehetősen keveset tudunk róla" — mondta. Erica Ribechini szerint a tojás alkalmazásával kapcsolatos felfedezés már azért is érdekes, mert ugyanabban a korban az antik görögök és a Római Birodalom művészei is ezt használták kötőanyagként a freskók készítésénél.

A felfedezés egyébként nagyon hasznos lehet a terrakotta-hadsereg restaurálásánál és az állagmegóvási munkáknál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-03: Magazin - x:

Olvasási szokások

A kelet- és közép-európai régióban az olvasás a szabadidős tevékenységek rangsorában a filmek és a zene mögé szorult. A felmérések szerint ráadásul többen olvasnak újságot vagy magazinokat, mint könyveket. Magyarország azonban még így is jobban áll, mint szomszédai: az európai mezőnyben a svédek, a britek és az oroszok mögött a negyedik helyet foglalja el a rendszeresen könyvet olvasók számát tekintve.
2008-05-03: Világfigyelő - x:

Súlyos vereséget szenvedett a brit Munkáspárt

A legborúlátóbb kormányzati várakozásokhoz képest is súlyosabb vereséget szenvedett a több mint egy évtizede hatalmon lévő brit Munkáspárt az angliai és walesi helyhatósági választásokon, ami azt mutatja, hogy a brit baloldal vezető ereje a harmadik helyre csúszott vissza a három legnagyobb párt sorrendjében, kulcsfontosságú tanácsokat vesztett el, az ellenzéki konzervatívok pedig igen jelentős mértékben előretörtek.