A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium alapkőletétele

2008. május 16., péntek, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Céhek és Ipartársulások is meghívást kaptak a Református Kollégium alapkőletételének ünnepségére. Az eseményre 1870-ben került sor. A város elöljárói és polgárai mellett az iparosok a zászlóvivők után sorakozva vonultak a helyszínre.

A csizmadiák főcéhmestere, Kiss Péter az 1871-es számadásában így ír: ,,Az helybéli ev. Ref kolégyum alapköve letételének alkalmával 11 forint 60 Kr-t adományoztunk. Ugyanakkor a jelenlevő tagok 4 For. 30 Kr-t." A fentiekből kitűnik, hogy a pénzadományon kívül a céhmester jóváhagyta, hogy a tagok az ünnepély után az összejövetelen is részt vehessenek. A város iparosai, ha szerény összegekkel is, de támogatták a kollégium építését, bízva és reménykedve abban, hogy utódaik is tanulhatnak majd ott. A kulturális felemelkedést az intézmény az évek hosszú során mindenkinek lehetővé tette, aki hajlandó volt padjaiba ülni...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-16: Szabadidő - Gyila Sándor:

Egy rejtéllyel kevesebb Kovásznán

Romániai fürdőhelyek kategóriájában egyedülálló tanulmány készült Kovásznáról, de nemzetközi viszonylatban is kevesen büszkélkedhetnek ilyen tudományos felméréssel. Jelentősége abban áll, hogy Kovásznán — ,,Európa leggazdagabb szén-dioxid-feltöréseinek színhelyén" (Hankó Vilmos, 1896) — sikerült megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy az évente több tízezer tonnányi (!) szén-dioxid-feltörés mennyi radioaktív kísérőanyagot hoz magával, és ez mekkora többlet-háttérsugárzással terheli a lakosságot.
2008-05-16: Magazin - Puskás Attila:

Spirális orgona

A Borvíz utca egyik kertjében vettük lencsevégre ezt a furcsán megcsavarodott törzsű és ágú orgonabokrot.