A sepsiszentgyörgyi iparosok segélye

2008. május 23., péntek, Magazin
Hatalmas károkat okozott a Tisza 1879 tavaszán. Szeged városa szinte teljesen víz alá került, és az áradás a folyó egész szakaszán pótolhatatlan károkat okozott.

Az ország minden városa igyekezett a károsultakon segíteni. A sepsiszentgyörgyi Kerekes, Kovács, Nyerges és Szíjgyártók ipartársulata elsőként nyújtott segítő kezet a szegedieknek. Erről jegyzőkönyv is tanúskodik. ,,1879. március 23-án telyes gyűlés tartatott Kúti János elnöklete alatt. A szegedi árvízkárosultak javára a gyűlés 15 forintot szavazott. A testület telyes egyhangúlattal meghatározta és elfogadta, neveik aláírásával megerősítette. Kúti János, Sint Gábor, Molnár Péter, Szilágyi Dávid".

1879. szeptember 13-án Császár Bálint, a város polgármestere felhívást intéz a város ipartársulataihoz, sorsjegyek vásárlására kérve fel őket. A Királyi Pénzügy Minisztérium így akart segíteni az árvízkárosultakon. A Csizmadia Ipartársulat címére is kiküldtek négy sorsjegyet. A csizmadiák elöljárósága közjegyző előtt adta át a meghatározott pénzt. De idézzük Gyárfás Lajos jegyzőt: ,,...Gyárfás Dénes úr mint a Csizmadia Ipartársulat elnöke a szegedi és Tisza vidéki vízkárosultak javára rendelt sorsjegyekből négy darabot átvett, amelyekért, mai nap nyolc forintot hiánytalanul kifizetett." Ez is bizonyítja, hogy a város ipartársulásainak és elöljáróságának sikerült közös összefogással tekintélyes pénzösszeggel segíteniük szerencsétlenül járt Tisza vidéki honfitársaikat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-23: Közélet - Márkó Imre:

Kései találkozás... (Jegyzet)

Bizony, csak sajnálni tudom, hogy ilyen későre találkoztam Tormay Cecillel. Az Erdélyi Napló jóvoltából jutott el hozzánk Bujdosókönyv című regényének több részlete, s mindjárt felkeltette érdeklődésemet.
2008-05-23: Magazin - x:

Elhunyt Raksányi Gellért színművész

Életének 83. évében elhunyt Raksányi Gellért Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze ― erősítette meg az MTI értesülését kedden este a Magyar Színház.