Az alma és a kukac

2008. május 24., szombat, Kovakő - diákmelléklet

György Előd: Bákói kompozíció

Nagyon szomorú az élet így, egyedül. A kukacom nélkül. Tévhit az, hogy az almákat zavarják a kukacok. Épp ellenkezőleg, nagyon is jó barátok vagyunk. Nincs annál tisztább barátság, mint amely egy alma és egy kukac közt szövődik. Az alma visszaemlékszik arra a napra, mikor megérkezett a kukac.

Kissé fázós, borús nap volt. Enyhe csiklandozást érzett egyik felén, és csodálkozva pillantott oda. Egy icipici zöld kukac csúszott fölfelé rajta, alkalmas helyet keresve a beköltözéshez. A kukac, mikor észrevette, hogy figyelik, rémülten köszönt:

— Cs...csókolom... — az alma erre nevetni kezdett. Kedvesen, így a kukac is megnyugodott kissé. Megmutatta neki legnaposabb felét, mondván, hogy ott jó lesz, nem fog fázni, majd ki is dughatja fejét, hogy élvezze a napsütést.

A kukac beköltözött. És így kezdődőtt gyönyörű barátságuk. Olyan fajta, ami csak almák és kukacok közt jöhet létre. Az egyik otthont és táplálékot biztosít társának, a másik pedig néha körbekússza a testét — aki ilyenkor megborzong a gyönyörűségtől —, és szórakoztatja, igen, akár ápolja az almát. Felocsúdott merengéséből, és folytatta gondolatmenetét: persze, a tudósok ezt nem tudják, és azt hiszik, hogy ez káros számukra. Mi több, élősködésnek nevezik ezt a nagy szeretetet. Hát okoz nekem valami kárt a kis kukac? Hallatlan! Minket senki sem kérdez erről. Pedig elmondhatnánk, ha valaki meghallgatná, hogy szó sincs itt élősködésről. Barátságban, ha úgy tetszik, szimbiózisban élünk mi, a legnagyobb egyetértésben. De az emberek mit sem értenek az egészből! Rovarirtó szerekkel permeteznek be minket, megölik barátainkat, mert azt hiszik, nekünk így jó. Elégedetten nézik, hogy egy kukac sem mer a közelünkbe jönni, és még több pénzt költenek egyre hatásosabb mérgekre.

Nem tudta ez a félig kesergő, félig háborgó alma, hogy létezik valaki, aki érti őt. Hogy valaki tudja, mennyire szerette a kukacot. Egy tudós egész életét az almafák közt töltötte, és figyelte az almák és a kukacok kapcsolatát. Felfedezte ezt a különleges vonzódást, ami őket összekötötte. De ő nem akart híressé válni ezzel a felfedezéssel, csak segíteni akart az almáknak, hogy végre boldogok lehessenek. Megvette a nagyúr gyümölcsösét, és napokig járkált ott, nézegette a fákat, számolta az almákat. Egy szép, napsütéses napon aztán mosolyogva érkezett a kertbe. Az alma kedvesen tekintett rá, hiszen már régóta ismerte, és valahogy érezte: ez az ember többet tud, mint a többiek, valamit sejt ebből az egészből. A tudós egy nagy üveget vett elő, amely telis-tele volt kukacokkal. Egyenként vette ki őket, és mindegyik almára rakott egyet.

Minden almának kijár egy kukac — mondta, mikor hozzáért, mintha tudta volna, hogy ez ismeri nagy tudását. Mire befejezte munkáját, már esteledett. De az egész gyümölcsös mintha feléledt volna, szinte hallani lehetett a kukacok és almák társalgását. A tudós leült egy fa tövébe, pontosan az alma alá. De valahogy olyan fáradtan nézett körül, mintha ő már befejezte volna dolgát, és búcsúzni akarna. Elővette jegyzeteit, és írni kezdett: ,,az almák és a kukacok..." Itt megállt. Az alma aggódva nézett le rá. A tudós még egyszer körülnézett, aztán lehajtotta fejét. Az alma új kukacával mit sem törődve, lepottyant. A tudós ölébe, a jegyzetekre. Tudta, hogy mit akart oda írni, hogy mi hiányzott a mondat végéről: ,,az almák és a kukacok összetartoznak".

Másnap a cselédek találtak rá.

A hóbortos öreg meghalt, de legalább a kedves almakertjében... Legalább boldog volt utolsó perceiben — suttogták, és felvették az almát az öléből.

És az alma mérhetetlenül elkeseredett, hogy most már senki nem fogja megtudni, mennyire szükségük van az almáknak a kukacokra.

Mihály Judit

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-24: Kovakő - diákmelléklet - x:

Gondolatok a politikáról

Az ember sohasem volt erős, kapcsolatok és szervezettség nélkül nem tud működni. Például egyedül nem tudunk élni, kell egy társ mellénk, így aztán közösen egy társadalomhoz tartozunk, és annak normáit követjük. Ez a mai helyzet, de ha jól belegondolunk, nem volt ez másképp régebb sem.
2008-05-24: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A közvélemény-kutatás és a győzelem

Winston Churchill néhai brit miniszterelnök mondta a közvélemény-kutatásokról, hogy még azokban sem hisz, melyeket ő hamisít. És nincs egyedül véleményével, sokan, ezerféleképpen elmondták már, miként, miért lehet és kell a hasonló felmérésekkel óvatosan bánni.