Kádár Kata balladája a Háromszék Táncegyüttes előadásábanHol jársz, hová mész?

2008. május 24., szombat, Kovakő - diákmelléklet

...olvasom a városban mindenütt (ahol még nem temettek be mindent a kampányplakátok). Felcsigázza az érdeklődésemet a cím, a furcsa háttér... Ezt muszáj megnéznem!

,,Az előadás ideje alatt telefonjaikat, kérem, tartsák kikapcsolva." Az előadás elkezdődik, és engem jóleső érzéssel tölt el, hogy a cím és a plakát furcsa hátterét nem mással hozzák összefüggésbe, mint a Kádár Kata című népballadával. Lehet, azért szimpatikus az ötlet, mert szeretem a balladákat, de annak is örülök, hogy az előadáson minden ember találkozhat a — szerintem az idők során igencsak elhanyagolt — műfaj egy gyöngyszemével (habár mi nem elhanyagolt a népművészetekben?).

Annak ellenére, hogy a történetet ismertem, a darab le tudott nyűgözni, mert a táncosok megteremtették az előadást. A díszlet, kellékek, tárgyak hiánya ugyan megnehezíti a színész/táncos feladatát, de ha az képes jól előadni szerepét, az előadás sokkal erősebb lesz, mint ha tömérdek kelléket, zsúfolt díszletet raknának be. Szerintem ez a kulcsa: kicsit, de erősen... Ez az, ami tetszett. Bár a színészi jelenlétek néha nem voltak annyira erősek, mint ahogyan azt a szituáció élessége megkérte volna (vagy olyanok, mint a NAGY színészek jelenlétei), ezt kárpótolni tudták az önmagukban, szárazon, szépen zengő dalok és az eddiginél visszafogottabb terjedelmű, de változatos táncok (széki, vajdaszentiványi, moldvai, kalotaszegi).

Akárcsak a Csávási balladát és a Ludas Matyit, ezt az előadást is be lehet írni a sikerült darabok sorába. A néptáncot, népzenét, népdalt és népballadát átfogó darab megállja helyét a táncszínházi előadások sorában, bárhol járjon.

Albert-Nagy Ákos István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-24: Közélet - Szekeres Attila:

A láthatatlan lobogó

Vastapssal jutalmazta a mintegy százfőnyi közönség a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református imaházban csütörtök este azt a Wass-műsort, melyet B. Piroska Klá­ra, Debreczi Kálmán, Krizsovánszky Szidónia és Darvas László (felvételünkön) mutatott be. A láthatatatlan lobogó című versösszeállítás Wass Albert születésének századik, halálának tizedik évfordulója alkalmából a Bod Péter Megyei Könyvtár égisze alatt az író műveiből készült.
2008-05-24: Világfigyelő - Farkas Réka:

A debreceni példa (Kampányban az MPP)

Nagyon bölcs és jó választást kívánt a sepsiszentgyörgyieknek Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (felvételünk) az MPP csütörtöki kampányrendezvényén. A június elsejei választásoknak nemcsak az a tétje, hogy becsületes és jó polgármestert és tanácselnököt vá­lasszunk, hanem az is, hogy megmutatkozzék a különbség az egymással szemben álló szemléletek, mentalitások között — hangsúlyozta.