A konfliktuskezelés hogyanja

2008. május 24., szombat, Kovakő - diákmelléklet

A XV. Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia (KÖDAK) vezetőképzőjének jelenlegi, tizenhat tagú csapata május 9. és 11. között Sepsiszentgyörgyön állomásozott. A Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia olyan vezetőképző, ahol mi, középiskolás diákok elsajátíthatjuk mindazt, amit mások évek során egyetemeken tanulhatnak meg.

A KÖDAK öt hétvégén keresztül tartó képzéssorozat, minden alkalommal más témakörben, más elődadóval és más helyszínen. A képzés célja a jövőbeli diáktanácsi, diák-önkormányzati és diákszervezeti vezetők felkészítése arra, hogy minőségi munkát végezhessenek, megtanuljanak felelős döntéseket hozni, stratégiában gondolkodni, illetve csapatban dolgozni. A program azokat a középiskolásokat célozza meg, akik aktívan szerepet vállalnak a diákközösségek önszervező életében.

Mi, akik részt veszünk a diákakadémián, az ott tanultakat később felhasználhatjuk diáktanácsok koordinálására, alapítványok, szervezetek működtetésére, projektek igazgatására és nem utolsósorban szakértői munkára, illetve vállalkozói tevékenységre.

Az öt hétvégés képzésen csapatunk már három alkalommal vett részt: egy nagyváradi csapatépítő, egy brassói projektmenedzsment képzésen, valamint a sepsiszentgyörgyin, amelynek témája a konfliktuskezelés volt.

Utóbbin előadónk Kocsis András volt, aki játékok, gyakorlatok segítségével megpróbált rávezetni minket arra, hogyan kezeljük az esetenként (vagy éppen gyakran) felmerülő konfliktusokat. Tisztázódott a probléma és a konfliktus fogalmának jelentése is. Az elméleti részeket mindig gyakorlat és játék követte, így a résztvevőknek sokkal könnyebb volt megjegyezni, megérteni a konfliktuskezelés hogyanját. A hétvége folyamán beszélgetésre is sor került egy olyan személlyel, aki egykor részt vett a képzésen. Arról mesélt, mennyire sokat segített karrierjében mindaz, amit sikerült elsajátítania.

A képzés ezen hétvégéjét is kiértékelő zárta, ahol vezetőnk segítségével újra feleleveníthettük, pontosíthattuk az elsajátított tudnivalókat.

Virág Tímea-Helga

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-24: Kovakő - diákmelléklet - x:

Jó és rossz pontok a baróti diáktanácsnak

Diáktanács, diákönkormányzat — így, immár kívülállóként kissé nehéz írni minderről, de azért megpróbálok pár gondolatot egybefűzni.
2008-05-24: Közélet - Szekeres Attila:

Kerékpárra fel!

Végigkarikázott Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ kampánystábja tegnap délben, majd az Erzsébet-parkban a ’48-as obeliszknél sajtótájékoztatót tartott a zászlós karaván vezérkara.