Csodatyúkok Ojtozban

2008. május 30., péntek, Magazin

Idén januárban a világsajtóban szenzációként jelent meg a hír, mely szerint egy eldugott mexikói faluban, Santa Maria de Huecatitlában egy Rabinita nevű, barna tollú tyúk zöld színű tojásokat tojik.

Elvira Romero, a csodatyúk gazdája büszkén mutatta be egy riportműsorban a kosárnyi színes héjú tojást, de magyarázatot nem tudott adni a jelenségre. ,,Már az összes falubeli eljött megnézni a különleges állatot, mert nem hitték el, és látni akarták a csodát" ― mesélte a férje. A baromfikat egy kormányprogram részeként kapták, amely a gazdákat segíti abban, hogy maguk állíthassák elő táplálékukat. Rabanita az egyetlen jószág az ajándékból, amelyik zöld tojásokat tojik. Így lett pár nap alatt a kis mexikói település baromfija világhírű. Nos, itt, a Székelyföldön is akad halványzöld tojásokat tojó baromfi, mégpedig Ojtozban, Szentkatolnán, Zabolán (az utóbbi faluban nem zöldes, hanem barnás színűek a tojások), de lehet, más háromszéki faluban is, csak nincs tudomásunk róla.

Az ojtozi Anselmo Kastélyvendéglő társtulajdonosa, Jeney Janka ezelőtt három évvel a kézdivásárhelyi piacon csirkéket vásárolt két idős nénikétől. Janka asszony mindig több helyről szeret vásárolni, hogy a baromfiállománya ne korcsosuljon el. Az egyik eladó a dobozba beletett egy szürke színű, selymes hátú csibét is. Amikor ősszel a jérce a legelső tojást tojta, látták, hogy az zöldes színben játszik. Tavaly újabb szürke csirke bújt ki a kotló alól, és ősszel szintén zöldes tojásokat tojt. Jelenleg Janka asszonynak a három csodatyúk mellett két szürke csibéje van. A kotló alá tett tíz zöldes színű tojásból csak kettő kelt ki. Az ojtozi csodatyúkok tojásának héja erős, a sárgájuk narancsszínű, és nagyszerű az ízük. A szakemberek szerint az ilyen természeti csoda úgy következik be, hogy némely háziszárnyasokat a dél-amerikai trópusi erdőkben élő rokonaikkal kereszteztek, amelyek kék vagy zöldeskék tojásokat tojnak. Mindez egy mirigynek köszönhető, ennek váladéka miatt a szokásosnál keményebb és zöld színű héj képződik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-30: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Animációs műhely
A Cabiria Egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön holnap 13 órától a Mihai Viteazul Főgimnázium számítógépes termében tartanak animációs műhelymunkát minden korosztálynak a 3D technika bemutatására és gyakorlására.
2008-05-30: Magazin - x:

Az utolsó romantikus

Szerette a romantikát, a mély érzelmeket, de tudott kőkemény filmeket is készíteni. Így fért meg egymás mellett a hétfőn 73 éves korában Los Angelesben elhunyt amerikai filmrendező, Sydney Pollack életművében egymás mellett a Keselyű három napja és az Aranyoskám, A lovakat lelövik, ugye? és a Távol Afrikától.