London—New York ,,alagút”

2008. május 30., péntek, Magazin

Kíváncsiskodók sokaságát vonzotta kedden Londonban az az ,,alagút", amely a brit fővárosban a Tower híd mellett kezdődik, és az érdeklődőket a New York-i Brooklyn híddal köti össze.

A Teletroscope nevű installáció a londoni városháza előtt nő ki a földből, mint egy nagyszabású látvány, és egy olyan kirakatban végződik, amelyen közvetlenül látni a Brooklyn hídon egybegyűlt hasonló kíváncsiskodókat. Az emberek integetnek egymásnak, Hello from London (Helló Londonból) szavakkal üdvözlik egymást. A kép egyidejűleg látható itt is, ott is, de hang nem hallható ― legfeljebb, ha valaki ugyanakkor mobiltelefonon hívja a másikat. ,,Bárki megbeszélhet egy teletroscope-randevút New York-i barátaival, vagy éppen így kérheti meg ott tartózkodó kedvese kezét" ― mondta Nicky Webb, az Artichoke társaság illetékese. Ez a cég valósította meg Paul St. George brit művész elképzelése alapján a tervet. ,,Ez a titkos alagút csodálatos módon lehetővé teszi az embereknek, hogy lássák egymást a Föld egymástól olyan távol eső pontjain, mint London és New York" ― olvasható a művész internetes portálján, amely azt is közli, hogy egy alagútban elhelyezett tükrök továbbítják a képet.

Valójában alagútról szó sincs, a teletroscope kiváló minőségű internetes képkapcsolat csupán, amelynek köszönhetően bárki egy font ellenében vizuális kapcsolatot létesíthet a túlsó oldalán lévőkkel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-30: Magazin - x:

Az utolsó romantikus

Szerette a romantikát, a mély érzelmeket, de tudott kőkemény filmeket is készíteni. Így fért meg egymás mellett a hétfőn 73 éves korában Los Angelesben elhunyt amerikai filmrendező, Sydney Pollack életművében egymás mellett a Keselyű három napja és az Aranyoskám, A lovakat lelövik, ugye? és a Távol Afrikától.
2008-05-30: Nyílttér - x:

Az utca hangja

SOÓS GYULA, Sepsiszentgyörgy. A sorozatos csalódások, a be nem tartott ígéretek nagyon sokunkat kiábrándítottak a politikai életből, és távolmaradásra késztetnek. De nekünk, magyaroknak igenis fontos, hogy az elkövetkező időszakra kinek szavazunk bizalmat, kinek a kezébe adjuk sorsunk irányítását.