Csizmadiák az első világháborúban

2008. június 4., szerda, Magazin
Az első világháború súlyos veszteségeket okozott a Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Ipartársulat tagjainak és vezetőinek egyaránt. A fiatalok idegen országok hadszínterein harcoltak, az itthon maradottak pedig mindent megtettek, hogy segítsék a hadban lévők családját.

Kolcza Gábor, a társulat elnöke sikeresen küzdött meg a nehéz feladatokkal, és a kevés pénzt, ami a jövedelmet képezte, úgy osztotta be, hogy még az öregek menházán is tudott segíteni, kiknek helyzete sokszor kilátástalanná vált.

1915. és 1918. között az ipartársulat tagjai közül a következők vettek részt a háborúban: Szabó Beniám, Tóth István, Deák András, Dávid István, Farkas Bandi, Bálint Dénes, Hollanda Dénes, Kajcsa József, Kis József, Máthé Mihály, ifj. Gocz Mózes, Szabó Bandi, Turóczi Bálint, ifj. Nagy Ferenc, Palló József, Szakács András, Botos Ferenc, Bálint Gábor, Egyed József, Kósa István, Sorbán Lajos, Ütő Mózes, Isák Balázs, Kocsis Elek, Köntés Ferenc, Incze Ferenc, Varga András. A háború éveiben az ipartársulat 90—95 tagot számlált, ezen mesteremberek közül 27-en voltak hadban.

1916-ban szomorú jegyzőkönyvet írtak a társulat vezetői: ,,Sajnálattal vesszük, hogy Bálint Dénes tagtársunk a haza védelmében nagy harc között elesett, hősi halált halt. Áldott legyen emléke."

A rövid jegyzőkönyvet Kolcza Gábor és Gyárfás Béla írja alá, tanúsítván ezáltal a csizmadia ipartársulat áldozatát és tagjainak őszinte hazaszeretetét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-04: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a legdrágább gyermek, testvér, unokatestvér, rokon és ismerős, a bodoki születésű sepsiszentgyörgyi
PÁL IRÉNKE
szerető szíve életének 41. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után 2008. június 3-án megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2008. június 5-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a régi szemerjai temetőben az új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés napján 13 órától.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
541
2008-06-04: Magazin - x:

Yves Saint-Laurent elment, a stílus maradt

Alig néhány nappal ezelőtt nyílt meg a 20. század második fele egyik nagy ízlésformálója, Yves Saint Laurent életmű-kiállítása Montréalban. A legendás divattervező éppen csak megérte ezt a megtiszteltetést. Hétfőre virradóra már halálhírét jelentette a világmédia.