Dolgoztatott gyermekek

2008. június 12., csütörtök, Család

Június 12. a gyermekmunka elleni világnap, amelyet 2002-ben tartottak meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére.

A gyermekmunka napjaink valóságának elfogadhatatlan, mégis létező jelensége. Az ILO statisztikái szerint a világméretű törvényi tilalom ellenére több mint kétszázmillió gyereket kényszerítenek munkára. Az ILO a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyerekmunkásként tart számon. 18 éves kor alatt a heti tizennégy óra feletti munkavállalást tekinti gyermekmunkának, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerő-piaci és életesélyei szempontjából erősen károsnak tart.

A dolgoztatott kiskorúak hetven százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedik. A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység. A megélhetésért munkára kényszerült gyermekek legtöbbje éhbérért dolgozik, anyagi és szellemi nyomorban él, megaláztatásoknak, az elemi szociális és orvosi ellátás hiányában súlyos betegségeknek kitéve. Több millió leánygyermek esik a rosszul fizetett házi cselédmunka csapdájába: ezeket a gyermekeket a szexuális erőszak és a gyermekkereskedelem is fenyegeti. Becslések szerint több mint nyolcmillió gyermeket rabszolgaként tartanak. A gyermekmunka felszámolása a nemzetközi prostitúcióban és a drogkereskedelemben lenne a legsürgetőbb, mert ezek a gyermekre, a családjára és a társadalomra egyaránt veszélyt jelentenek.

A gyerekfoglalkoztatás azonban nem mindig tekinthető negatív jelenségnek, hiszen a szülők üzletében való kisegítés vagy a betakarításban való közreműködés az életre nevelés szerves részének is tekinthető. (Grafika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-12: Család - Puskás Attila:

Gondolatok a barátságról

Unokámat kérdezem ,,aktuális" programjáról. Mondja: barátnőimmel Kati születésnapját tartottuk egy ,,buli" keretében. A szokásos... És szívesen elmondja a menüt is, ha netán érdekel, s azt is, hogy csak kólát ittak. Semmi ital? — kíváncsiskodom (nem ok nélkül). Hát, igen, Kati hozott egy üveg házi bort. Na, jó. És fiúk voltak-e? (További kíváncsiság, nem ok nélkül.) Nem, dehogy, ,,csajbuli" volt, nagytata — nyugtat. Csak mi öten, a barátnők voltunk.
2008-06-12: Család - x:

Apák napja

Az apák is kapjanak figyelmet, elismerést — ez a céljuk az apák-napi rendezvényeknek. A nap megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a múlt század elején. Egyesek szerint a nyugat-virginiai Mrs. John Dodd indította el apja tiszteletére, aki megözvegyülve is becsülettel gondoskodott gyermekeiről, mások szerint viszont a Washington állambeli Spokane városában 1910 júniusában Sonora Smart, akinek ugyancsak özvegy édesapja egyedül nevelte hat gyermekét. 1966-ban Lyndon B. Johnson elnök rendeletben hivatalosan is apák napjává nyilvánította június harmadik vasárnapját (idén június 15-re esik).