PostaládaHozzászólás

2008. június 12., csütörtök, Család

Szomorúság és fájó érzés töltött el Bende Zoltán cikke (Gyermeknap, Háromszék, 2008. május 31.) elolvasása után. Már a kis- és nagycsoportosok között is dúl a békétlenség, mégpedig a játék miatt, az öröm és felszabadulás helyett. Még jobban meglepett az óvónők, utánuk a szülők tanácstalansága az előállt helyzetben.

S amint a mesékben szokott történni, amíg kettő hadakozik egymással, egy harmadik elviszi a babért ― jelen történetben a kisiskolások. De hogy ők se higgyék el magukat, jött a mindent elmosó eső, az én értelmezésemben a Mennyei Atya békülést felkínáló egyik lehetősége.

Mert természetes, hogy a kiscsoportosoknak és nagycsoportosoknak nem egymás ellenségeiként kell élniük, hanem barátok, játszótársak, pajtások példája szerint: szeretetben.

Mit értettem én a cikkből?

Először is a kicsik között elmérgesedett vita hátterében az önzést látom, melyet nem sikerült feloldaniuk a felnőtteknek. Nem a rajzolás, a játék, a munka lett a fontos, hanem a verseny, ami eleve feszültségkeltő, és eltolhatja a hangsúlyt. A gyermeknap felszabadító örömét megdermeszti a másik iránti irigység, amelyet egy hátrányos adottság felfokoz.

A verseny eleve magában hordhatja az előnytelen helyzeteket, és addig üdvös, amíg a versenyzőnek önmaga serkentésére szolgál.

Persze, ezt a kis gyereknek nem így magyarázzák. De ő is felfogja a szépet, kedveset, a jót, ha annak igazáról a felnőtt meg van győződve. Például ha ,,a jobb adni, mint kapni’’ nevében a felnőttek azt mondták volna az egyik félnek (tegyük fel, a kiscsoportosoknak), szerezzünk örömet nekik azzal, hogy átengedjük a jobb játszóhelyet, azért is, mert ők az ,,idősebbek’’, és megadjuk a tiszteletet; másodsorban: a tavaly biztos, nekik jutott ugyanez a ,,rossz’’ hely; harmadszor: a béke többet ér, mint a háború; negyedszer: meg kell tanulni a kisebb-nagyobb lemondásokat a társaink javára, visszaállítva az elfelejtett lovagiasságot. Ha az aszfaltrajzot elbíráló zsűrinek azt mondták volna, hogy attól több a ,,repedezett maszatolás’’, mert benne van a barát iránti lemondás szeretete, biztos, értékelték volna. De még ha nem is, akkor is a békesség, derű megmaradt volna mindenkiben. A játék vidámabb lehetett volna.

Mindezen felül jövőre jobban figyelhetnek az altruizmusra.

Persze, ma a világ mindenfelé azt sugallja: nyerj, győzz, kapj mindenáron. De mégsem lett senki elégedett. Sőt, addig jutott a ,,fejlődés’’, hogy a kisgyerek irányítja a szüleit. Sír, hogy ezt vagy azt nem akarja, s a szülő enged neki, még akkor is, ha a kicsi kárára van, csak ne sírjon. Ma ennek a félreértelmezett gondoskodásnak, a hamis szeretetnek a korát éljük.

De mégis több volt a szép és a kellemes meglepetés gyermeknapra. Játszóterekkel gazdagították Sepsiszentgyörgy több pontját. Többek között a Krisztus Király Plébániatemplom udvarán is tágas, jól elrendezett, felfrissülést szolgáló játékparkot képeztek ki. Értékét növeli a jó működését, megőrzését és rendben tartását irányító játszótéri tízparancsolat:

1. Mindenki a barátom, legyen az kicsi vagy nagy, szép vagy csúnya.

2. Ha valaki sír, vagy egyedül van, megvigasztalom.

3. Együtt szép a játék, azért mást is odaengedek játszani.

4. Ha megbántottak, szeretetből megbocsátok.

5. A játék öröm akkor is, ha nem én vagyok az első.

6. Nem mondok csúnyát.

7. Nem lökdösődöm, nem veszekszem, nem verekszem.

8. Nem taposom vagy nem tépem le a virágokat.

9. A papírt vagy más szemetet a szemetesbe dobom.

10. A kerten nem mászkálok.

Tedd azt mással, amit szeretnél, hogy veled tegyenek.

Dr. Kovács Zita, gyerekgyógyász főorvos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-12: Család - x:

Elmaradt tantárgy (Postaláda)

Fiatal anyukával szaladok össze, aki örömmel újságolja, hogy végre a falusi óvodában is tanítanak angolt. Valóban, kicsi korban az idegen nyelvet jobban elsajátítja a gyerek.
Aztán a modern világban már el sem tudjuk képzelni az életet számítógép nélkül — lelkendezett egy másik anyuka.
2008-06-12: Közélet - Farkas Réka:

A polgármesterjelöltek elképzelései (Antal Árpád és Csinta Samu válaszolt a Háromszék kérdéseire)

Kedden délután lezajlott Sepsiszentgyörgy két polgármesterjelöltjének vitája (felvételünk). Mivel lapunknak nem biztosítottak olvasóközönsége nagyságával arányos kérdezési lehetőséget, néhány kérdést külön fogalmaztunk meg a jelölteknek. Ezekre adott válaszaik következnek az alábbiakban, bevezetendő a ,,hivatalos vita" szerkesztett változatát, melyet holnapi lapszámunkban olvashatnak.